αναλαμβάνοντας τον κυρίως τυπικό αυτόν ρόλο στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου η ειρηνευτική διαδικασία θεωρείται μια από τις επιτυχίες της προεδρίας του συζύγου της, του Μπιλ Κλίντον.
Η υποψήφια για την αμερικανική προεδρία το 2016 γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα πρύτανης αυτού του πανεπιστημίου που αριθμεί 175 χρόνια ζωής.
Στη διάρκεια της θητείας της ως ΥΠΕΞ, από το 2009 ως το 2013, η Κλίντον επισκέφθηκε το Μπέλφαστ για να εκφράσει την υποστήριξή της στην εύθραυστη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, στη σύναψη της οποίας είχε συνδράμει, ως διαμεσολαβητής, ο σύζυγός της και η οποία ουσιαστικά τερμάτισε 30 χρόνια βίας ανάμεσα στους καθολικούς εθνικιστές, που ζητούν την ένωση με την Ιρλανδία, και στους προτεστάντες ενωτικούς που θέλουν η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
“Είναι μεγάλη τιμή μου να γίνω Πρύτανης του Πανεπιστημίου Queen’s, ενός ιδρύματος που εκτιμώ πολύ και με το οποίο έχω αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό στη διάρκεια των χρόνων”, αναφέρει η Κλίντον σε ανακοίνωσή της.
Η Κλίντον ταξίδεψε πολλές φορές στη Βόρεια Ιρλανδία στα μέσα της περιόδου του 1990 μαζί με τον σύζυγό της στη διάρκεια των συνομιλιών για την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Η ενεργή προσέγγιση του Κλίντον θεωρήθηκε ευρέως κομβικής σημασίας σε στιγμές που η συμφωνία έδειχνε να καταρρέει, σχολιάζει το Reuters.
Ο αμερικανός πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος ως Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ιρλανδία προήδρευε των συνομιλιών που οδήγησαν στη Συμφωνία, διετέλεσε πρύτανης του πανεπιστημίου Queen’s από το 1999 ως τo 2009.
Η Χίλαρι Κλίντον γίνεται η 11η πρύτανης του πανεπιστημίου.
Ο ρόλος της, τον οποίο θα κατέχει για τα επόμενα πέντε χρόνια, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η Κλίντον θα προεδρεύει στις απονομές πτυχίων και θα ενεργεί ως πρέσβειρα και σύμβουλος για το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το Ίδρυμα.
(φωτο:Pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χαμός στο ΠΑΣΟΚ: Διεγράφη βουλευτής – «Αντιπολιτεύεται το κόμμα του»
- Ο πόλεμος που έχει τρομακτικές ομοιότητες με τα γεγονότα κατά του Ιράν
- Ο γιος του Όζι Όσμπορν έδωσε το όνομα του πατέρα του στη νεογέννητη κόρη του
- Ο απίστευτος λόγος που μία νεοφυής εταιρεία θέλει να στείλει χιλιάδες καθρέπτες στο διάστημα
- ΗΠΑ: Η ειδοποίηση του FBI για πιθανή επίθεση του Ιράν ως αντίποινα βασίστηκε σε μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία
- ΗΠΑ: Αγελάδες… το έσκασαν στους δρόμους της Βιρτζίνια μετά από τροχαίο και καταζητούνται
- Κ. Τσουκαλάς: Δεν αρκούν μέτρα για το θεαθήναι – Δεν μπορεί να σβήσεις την πυρκαγιά με ένα μπουκάλι νερό
- Συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με τη Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία
- ΗΠΑ: Ένοπλος τραυμάτισε δύο ανθρώπους σε πανεπιστήμιο του Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια – Νεκρός ο δράστης
- Οι 5 πυλώνες μέτρων που προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στη Μ. Ανατολή









