Αρμενία: Ο ηγέτης του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπόσχεται να μείνει εκεί μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων διάσωσης

Ο ηγέτης του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που συνθηκολόγησε απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, υποσχέθηκε σήμερα πως θα παραμείνει στην πρωτεύουσα της περιοχής μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων διάσωσης για τα θύματα της σύγκρουσης.

Ο Σαμβέλ Σαχραμανιάν “θα παραμείνει στο Στεπανακέρτ με μια ομάδα αξιωματούχων μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης για τους νεκρούς και τους αγνοουμένους λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων” και της φονικής έκρηξης σε δεξαμενή καυσίμων στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κυβέρνηση αυτής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας.

Η επίθεση 24 ωρών που εξαπέλυσε το Μπακού στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στον θύλακα με πλειονότητα αρμενικού πληθυσμού, προκάλεσε συνολικά το θάνατο σχεδόν 600 ανθρώπων.

Ανάγκασε επίσης περισσότερους από 100.000 κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διαφύγουν προς την Αρμενία από τον φόβο αντιποίνων του Αζερμπαϊτζάν.

Όμως τουλάχιστον 170 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαφύγουν, από έκρηξη που σημειώθηκε σε δεξαμενή καυσίμων που βρίσκεται στον μοναδικό δρόμο που συνδέει την περιοχή με την Αρμενία.

Πολλοί οδηγοί είχαν σταματήσει στο πρατήριο καυσίμων, στην περιφέρεια του Στεπανακέρτ, ένα από τα ελάχιστα που ήταν ακόμη σε λειτουργία.

Η κυβέρνηση του θύλακα δήλωσε επίσης πως “θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην κατάσταση των πολιτών που θέλουν να μετοικίσουν στην Αρμενία”.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν στο επίκεντρο δύο πολέμων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ο πρώτος στα χρόνια του 1990 και ο δεύτερος το 2020. Η ανεξαρτησία της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν είχε αναγνωριστεί από κανένα κράτος μέλος του ΟΗΕ.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:FREEPIK)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί