• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αμερικανικός τύπος: Περίεργες «δοσοληψίες» Τραμπ – Ερντογάν

Αμερικανικός τύπος: Περίεργες «δοσοληψίες» Τραμπ – Ερντογάν

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζόν Μπόλτον, προέβη σε μια σειρά αποκαλύψεων, κάνοντας λόγο για περίεργες «δοσοληψίες» μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για περίεργες «δοσοληψίες» μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει λόγο ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, σύμφωνα με το νέο βιβλίο που εξέδωσε υπό τον τίτλο «The Room Where It Happened».

Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «New York Times», οι δύο πρόεδροι είχαν «μη συμβατικές συμφωνίες» για μια σειρά ζητημάτων.

«Ήταν τέλη του 2018 και ο πρόεδρος Ερντογάν βρισκόταν στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο Τραμπ: “Μπορείς να παρέμβεις στο υπουργικό συμβούλιο για να περιορίσεις ή να σταματήσεις την έρευνα για τη HalkBank”» φέρεται να αναφέρεται στο βιβλίο του Μπόλτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Halkbank είναι μία από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, η οποία κατηγορούταν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, λόγω της φερόμενης μεταφοράς τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων, σε χρυσό και μετρητά.

«Η κυβέρνηση του Ερντογάν προσέλαβε μία εταιρεία, η οποία διευθύνεται από έναν φίλο και χρηματοδότη του Τραμπ, ώστε να ασχοληθεί με την υπόθεση» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα της εφημερίδας.
Την ίδια ώρα, πρώην αξιωματούχοι, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την αμερικανική διπλωματία, δηλώνουν στους «New York Times» ότι ο Τραμπ διαδραμάτισε έναν «ασυνήθιστο» ρόλο στις εγκληματικές υποθέσεις που εμπλέκονταν ξένες κυβερνήσεις, όπως η Τουρκία και η Κίνα.

«Αυτό που ξέρουμε για την παρέμβασή του στην υπόθεση της Halkbank, είναι εξαιρετικά μη φυσιολογικό και αρκετά ανησυχητικό» τονίζει, από την πλευρά του, ο Φιλίπ Ζελίκοφ, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Καταγγέλλει δε, ότι «ο Τραμπ έχει θέσει το δικό του «προσωπικό και εμπορικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον των ΗΠΑ».

Στην υπόθεση της Halkbank φέρεται να εμπλέκεται και ο προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου, Ρούντι Τζιουλιάνι.

«Το 2017, ο Τραμπ ζήτησε από τον Τζιουλιάνι να βοηθήσει στην απελευθέρωση ενός Τούρκου εμπόρου χρυσού, ο οποίος βρισκόταν στο επίκεντρο της αμερικανικής έρευνας για τις κυρώσεις στη Halkbank» αναφέρει η εφημερίδα.
Και συμπληρώνει, επικαλούμενη το βιβλίο του Μπόλτον: «Η Τουρκία ήθελε επίσης την απελευθέρωση του εμπόρου, προκειμένου να μην καταθέσει εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας ή να μην εμπλέξει μέλη της οικογένειας του Ερντογάν ή και τον ίδιο τον Ερντογάν».

Τελικά, ο Τούρκος έμπορος αφέθηκε ελεύθερος, μόνο εφόσον συμφώνησε να καταθέσει εναντίον στελεχών της Halkbank, αλλά «οι προσπάθειες του Ερντογάν να πείσει τον Τραμπ να παρεμβαίνει στην υπόθεση συνεχίστηκαν».

Μάλιστα, όπως καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα, η καταδίκη της τουρκικής τράπεζας από την αμερικανική δικαιοσύνη επήλθε «μόνο εφόσον η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία στις αρχές του Οκτωβρίου του 2019».

(sputniknews – φωτο:eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...