Αλλαγές στην ηγεσία της ρωσικής δικαιοσύνης από τον Β.Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να αντικαταστήσει τον ηλικίας 68 ετών γενικό εισαγγελέα Γιούρι Τσάικα

και να τοποθετήσει στην θέση του τον 44χρονο αναπληρωτή επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας Ίγκορ Κρασνόφ.

Την απόφαση του Ρώσου προέδρου κοινοποίησε σήμερα το Κρεμλίνο με ανακοίνωση του, στην οποία αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος προτείνει στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας την απαλλαγή του γενικού εισαγγελέα Γιούρι Τσάικα των καθηκόντων του, επειδή αναλαμβάνει νέα καθήκοντα, και προτείνει στην θέση του τον αναπληρωτή επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ίγκορ Κρασνόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος έλαβε την απόφαση αυτή λίγες μόλις μέρες μετά τις προτάσεις για συνταγματικές αλλαγές που έκανε ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στο ετήσιο διάγγελμά του και την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, την οποία ακολούθησε ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν.

Ο Γιούρι Τσάϊκα κατείχε το αξίωμα του γενικού εισαγγελέα από το 2006. Ο Ίγκορ Κρασνόφ, τον οποίο το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας περιέγραψε ως έναν νομικό με υψηλή κατάρτιση, από την θέση του αναπληρωτή επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διηύθυνε την Γενική Διεύθυνση αρμόδια για την διερεύνηση ιδιαίτερα σημαντικών υποθέσεων καθώς και την Γενική Ανακριτική Διεύθυνση.

Από το 1997 εργάζονταν στα θεσμικά όργανα της εισαγγελίας. Πριν από τη σύσταση της Ανακριτικής Επιτροπής, από το 2006-2007 εργάσθηκε ως ανακριτής στην κεντρική διοίκηση της Γενικής Εισαγγελίας, στις αρμοδιότητες της οποίας ήταν οι ποινικές υποθέσεις.

Από το 2007, από την στιγμή της σύστασης της Ανακριτικής Επιτροπής, άρχισε να εργάζεται ως ανακριτής ιδιαίτερα σημαντικών υποθέσεων, φθάνοντας έως την θέση του αναπληρωτή επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής, στην οποία διορίσθηκε το 2016.

Ο Κρασνόφ είχε ασχοληθεί με σημαντικές υποθέσεις, όπως η απόπειρα δολοφονίας του Ανατόλι Τσουμπάις, η δολοφονία του πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπορίς Νεμτσόφ, του δικηγόρου Στανισλάβ Μαρκέλοφ και της δημοσιογράφου της (Novaya Gazeta) Αναστασία Μπαμπούροβα , όπως και με τις υπεξαιρέσεις κονδυλίων κατά την κατασκευή του κοσμοδρομίου Βαστότσνι.

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί