Εκπρόσωπος της διπλωματίας των ΗΠΑ στηλίτευσε χθες Παρασκευή τη «λυπηρή κλιμάκωση» της έντασης από πλευράς της Ρωσίας, μετά την ανακοίνωση των αντιποίνων της Μόσχας στις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον, ιδίως της απέλασης δέκα αμερικανών διπλωματών, ισάριθμων με τους ρώσους που διώχτηκαν από την αμερικανική επικράτεια.
«Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μπούμε σ’ έναν κύκλο κλιμάκωσης των εντάσεων, όμως επιφυλασσόμεθα του δικαιώματος να αντιδράσουμε σε όλα τα ρωσικά αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η ρωσική απάντηση
Η Μόσχα απάντησε χθες το απόγευμα στις αμερικανικές κυρώσεις της Πέμπτης που υπεγράφησαν από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε συγκεκριμένα ότι η Μόσχα θα διατάξει 10 διπλωμάτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Ρωσία ως αντίποινα στις κυρώσεις των ΗΠΑ.
«Θα υπάρξουν οδυνηρά αντίμετρα στις αμερικανικές επιχειρήσεις».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων, αν τα εχθρικά βήματα συνεχιστούν.
«Δέκα διπλωμάτες περιλαμβάνονται στον κατάλογο που μας εστάλη με το αίτημα της αποχώρησής τους. Θα απαντήσουμε αναλόγως στο μέτρο αυτό. Θα ζητήσουμε από δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.
Πέραν τούτου, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε οκτώ νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων είναι και υπουργοί της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα στον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι και την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς.
Επιπροσθέτως, ανεπιθύμητοι στη Ρωσία είναι ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών Μάικλ Καρβαχάλ, η διευθύντρια του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής Σούζαν Ράις, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον (επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ) και ο πρώην επικεφαλής της CIA Ρόμπερτ Τζέιμς Γούλσι (1993-95).
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κ. Μητσοτάκης: Με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στηρίζουμε έμπρακτα τους εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης
- Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια το 2025
- Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Β. Κικίλια για το ζήτημα της σχεδίασης του Εθνικού Πλοίου
- Στοματική υγεία: Πρόληψη, ενημέρωση και πολιτικές υγείας απέναντι στην υπερκατανάλωση ζάχαρης
- Τα πιο αλλόκοτα ζώα της φύσης: 10 παράξενες συμπεριφορές τους που δεν θα πιστεύετε
- Καθόλου τυχαία η επίσκεψη που θα γίνει στην Ουγγαρία – Η Δεξιά παίζει τα «ρέστα» της
- Λεπτά που έμοιαζαν με αιώνες! Μαθήτρια παγιδεύτηκε σε κομμάτι πάγου σε ποτάμι της Ρωσίας (BINTEO)
- Ανακαλύφθηκε ειρωνικό μήνυμα 2.000 ετών στα αρχαία Ελληνικά σε σφαίρα σφεντόνας (Photo)
- Οι Βρετανοί δίνουν τις βάσεις τους στις ΗΠΑ για να βομβαρδίζουν το Ιράν
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 24/3 και 25/3 στην Αθήνα για την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση









