Το υπουργείο Ορυχείων, με «έκτακτη ανακοίνωση» που εξέδωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή ανέφερε ότι αύξησε το επίπεδο συναγερμού σε «πορτοκαλί», κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να εκραγεί το ηφαίστειο εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων.
Το Νεβάδο δελ Ρουίς είναι χαραγμένο στη μνήμη των Κολομβιανών για την εφιαλτική τραγωδία του Αρμέρο, της πόλης που θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης και ηφαιστειακών υλικών το 1985, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 25.000 άνθρωποι. Το μαρτύριο της 13χρονης Ομάιρα Σάντσες, η οποία είχε εγκλωβιστεί σε μια τρύπα καλυμμένη με νερό και αργοπέθαινε επί τρεις ημέρες σε ζωντανή μετάδοση, συγκλόνισε τότε όλον τον κόσμο.
«Από τις 24 Μαρτίου, έχει αυξηθεί σημαντικά η σεισμική δραστηριότητα» στο στρωματοηφαίστειο, το υψόμετρο του οποίου ξεπερνά τα 5.300 μέτρα, σύμφωνα με το υπουργείο. Στις 28 Μαρτίου καταγράφηκαν 6.500 σεισμοί και την επόμενη ημέρα περισσότεροι από 11.000. «Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτή η ανακοίνωση, περισσότεροι από 9.600 σεισμοί είχαν καταγραφεί σήμερα (Παρασκευή), πρόσθεσε το υπουργείο.
Οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους αλλά να ενημερώνονται τακτικά από τη Γεωολογική Υπηρεσία της Κολομβίας. Ο πρόεδρος της χώρας Γκουστάβο Πέδρο κάλεσε τους δημάρχους «να προετοιμάσουν τα πρωτόκολλα για αυτό το επίπεδο συναγερμού».
Γνωστά παραδείγματα εκρήξεων στρωματοηφαιστείων στον κόσμο είναι αυτά του Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883 και του Βεζούβιου που έθαψε την Πομπηία και το Ερκουλάνουμ το 79 μ.Χ.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ηφαιστειολογικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, ο αριθμός των θυμάτων από την ενεργοποίηση του Νεβάδο δελ Ρουίς το 1985 ήταν το τέταρτος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως από μία και μοναδική έκρηξη ηφαιστείου.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ξημερώματα Κυριακής αλλάζει η ώρα και γυρίζουμε τα ρολόγια από τις 3 στις 4
- Κ. Μητσοτάκης: “Η Μαρινέλλα αφήνει την Ελλάδα πιο σιωπηλή αλλά και πιο πλούσια”
- Σίγησε η φωνή της Μαρινέλλας – Η ζωή της μεγάλης κυρίας του ελληνικού τραγουδιού
- Με τον Ιρανό ΥΠΕΞ μίλησε ο Γεραπετρίτης
- Πόλεμος Μ. Ανατολής: Ο ΠΟΥ κατέγραψε απώλειες στον Λίβανο
- Ζαχάροβα σε Δυτικοευρωπαίους: Θα είστε τα πρώτα θύματα του «πυρηνικού εκβιασμού»
- Τραγικό τροχαίο δυστύχημα με σχολικό λεωφορείο στο Τενεσί – Δύο μαθητές νεκροί, vid
- Συρία: Οι καθολικές εκκλησίες της Δαμασκού ακυρώνουν τη λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: Όλες οι δίκες για τα Τέμπη θα γίνουν-Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί
- Ουκρανοί πολίτες αντιστέκονται στη βίαιη επιστράτευση ανδρών, vid









