Κίσινγκερ: Αν μίλαγα πάλι με τον Πούτιν…

Τι είπε για Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα και τεχνητή νοημοσύνη

Την τελευταία ίσως προειδοποίηση απευθύνει για άλλη μία φορά, μέσω του Economist, ο Henry Kissinger, ο οποίος έχει αποσυρθεί πλέον από τις «υπηρεσίες» των ΗΠΑ!

«Ζούμε σε έναν κόσμο πρωτόγνωρα καταστροφικό και για αυτό ειδικά οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να γρηγορούν, αντί να ησυχάζουν», σημειώνει.

Ο Κίσινγκερ μιλά για την Ουκρανία, ενώ  παρουσιάζεται να ανησυχεί για την απειλή που αναδύεται μέσα από την αντιπαράθεση Αμερικής – Κίνας, όπως και για την τεχνητή νοημοσύνη.

Θέτει σε αμφισβήτηση το μέλλον της σχέσης Κίνας – Ρωσίας, ανησυχεί για την πολιτική κατάσταση εντός των ΗΠΑ και αναμένει ότι η Ιαπωνία θα γίνει σύντομα πυρηνική δύναμη. Επίσης αποκαλύπτει τι θα έλεγε στον Πούτιν, αν μιλούσανε ξανά.

Μεταξύ άλλων δήλωσε:

Η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

«Οι Ευρωπαίοι λένε: “Δεν τους θέλουμε στο ΝΑΤΟ, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Ως εκ τούτου, θα τους εξοπλίσουμε και θα τους δώσουμε τα πιο προηγμένα όπλα”.

Δεν πρέπει να τελειώσουμε (τον πόλεμο) με λάθος τρόπο. Αν μιλούσα με τον Πούτιν, θα του έλεγα ότι και αυτός είναι πιο ασφαλής με την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Έχουμε πλέον εξοπλίσει την Ουκρανία σε σημείο που είναι η καλύτερα εξοπλισμένη χώρα με τη λιγότερο έμπειρη στρατηγικά ηγεσία στην Ευρώπη».

Απειλή μιας παγκόσμιας σύρραξης μέσω Αμερικής – Κίνας

«Είμαστε σε παρόμοιο σημείο πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει μεγάλα περιθώρια πολιτικών παραχωρήσεων! Η όποια διαταραχή της ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. Στην παρούσα φάση, οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ειρήνη είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα». Κατά την άποψή του, η μοίρα της ανθρωπότητας εξαρτάται από το αν η Αμερική και η Κίνα μπορούν να συνεννοηθούν.

Ουκρανία και Κίνα

«Οι Ουκρανοί επιδιώκουν την σχέση με την Κίνα».

Η τεχνητή νοημοσύνη μας απειλεί

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας συνθήκης όπου οι μηχανές θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφές για την ανθρωπότητα. Απαιτούνται υπεύθυνοι ηγέτες (σ.σ. Ή μήπως ένας ηγέτης;;;)»

Σχέσεις Κίνας – Ρωσίας

«Δεν έχω συναντήσει ποτέ Ρώσο ηγέτη που να έχει πει κάτι καλό για την Κίνα. Και δεν έχω συναντήσει ποτέ Κινέζο ηγέτη που να έχει πει κάτι καλό για την Ρωσία. Ρωσία και Κίνα διατηρούν μια αμοιβαία καχυποψία, έχουν μια ενστικτώδη δυσπιστία ο ένας για τον άλλον. Δεν έχω συναντήσει ποτέ Ρώσο ηγέτη που να είπε κάτι καλό για την Κίνα. Και δεν έχω συναντήσει ποτέ έναν Κινέζο ηγέτη που να είπε κάτι καλό για τη Ρωσία. Δεν είναι φυσικοί σύμμαχοι.

Η Ιαπωνία θα αναβαθμιστεί σε πυρηνική δύναμη

«Η Ιαπωνία οδεύει προς το να γίνει πυρηνική δύναμη σε πέντε χρόνια. Και θέλουν πάντα να είναι κοντά στην Δύση».

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-AP POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί