Κίνδυνος για τους BRICS ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής; Τι λένε Ρωσία και Κίνα

Ταράσσει λίγο τα νερά ο νέος Αργεντίνος πρόεδρος...

Η Αργεντινή δεν εντάσσεται πλέον στους Brics, λέει η κορυφαία βοηθός του Javier Milei, δεξιού προεδρικού νικητή στις προεδρικές εκλογές της χώρας! Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση είναι απίθανο να διαταράξει τους δεσμούς μεταξύ Μπουένος Άιρες και Πεκίνου, δεδομένου ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί σημαντικές οικονομικές συμφωνίες, λένε οι αναλυτές, σύμφωνα με το South China Morning Post!

Συγκεκριμένα, η Diana Mondino, η κύρια σύμβουλος του Milei για τις εξωτερικές υποθέσεις, είπε ότι η Αργεντινή δεν θα προχωρήσει σε σχέδια να ενταχθεί στην ένωση κορυφαίων αναδυόμενων αγορών που περιλαμβάνουν την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Νότια Αφρική.

«Δεν καταλαβαίνουμε το ενδιαφέρον» για το μπλοκ, δήλωσε η Mondino στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik News. «Δεν καταλαβαίνουμε… τι βγάζει η Αργεντινή από αυτό αυτή τη στιγμή. Εάν αργότερα αποδειχθεί ότι υπάρχει πλεονέκτημα, φυσικά, θα το αναλύσουμε».

Η υποψηφιότητα Brics της Αργεντινής ήταν η μόνη στην Αμερική που υποστηρίχθηκε από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας κατά την τελευταία της σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο. Αλλά ο Milei κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του δεσμεύτηκε να αρνηθεί την ένταξη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024.

Ο δεξιός Milei είπε ότι «δεν θα συναλλάσσεται με κομμουνιστικές χώρες» και υποστήριξε την διακοπή των σχέσεων με την Κίνα υπέρ των δεσμών με «την πολιτισμένη πλευρά του κόσμου». Ωστόσο, οι σύμμαχοι του Milei προσπάθησαν τις τελευταίες εβδομάδες να μετριάσουν τη ρητορική του καθώς φλέρταραν με μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον νωρίτερα αυτόν τον μήνα, για παράδειγμα, η Mondino είπε ότι δεν θα υπάρξει διακοπή των σχέσεων μεταξύ Μπουένος Άιρες και Πεκίνου σε περίπτωση νίκης του Milei. Άλλωστε στην πράξη η οικονομική πολιτικής της Κίνας είναι περισσότερο φιλελεύθερη από την πολιτική των ΗΠΑ ή της Ευρώπης!

Ο Bernabé Malacalza του Εθνικού Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας της Αργεντινής είπε ότι «εν μέσω της τρέχουσας κρίσης, η Αργεντινή απαιτεί επειγόντως δολάρια, βοήθεια για την κεντρική τράπεζα και την συνέχιση των εν εξελίξει έργων. Σε αυτές τις τρεις πτυχές, η Κίνα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο».

Από το 2008, η Αργεντινή έχει συνάψει συμφωνίες χρηματοδότησης με την Κίνα συνολικού ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ μέσω εννέα δανειακών συμβάσεων, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι από αυτό το ποσό 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν κατευθυνθεί μέσω της China Development Bank και της Export-Import Bank of China για έξι έργα .

Σύμφωνα με τον Francisco Urdinez του Ποντιφικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής, «η Κίνα είναι βαθιά ριζωμένη στα θεμέλια της τοπικής οικονομίας, γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να μειωθούν τα επίπεδα εξάρτηση. Ο ρεαλισμός θα επικρατήσει και, τελικά, η σχέση με το Πεκίνο θα καταλήξει να είναι ίδια όπως ήταν στις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Επομένως, με βάση τα κινέζικα λεγόμενα, η Αργεντινή μάλλον θα οδεύσει κανονικά προς του BRICS! Οι Ρώσοι τι λένε;

Σχέσεις με Ρωσία

Ο Μιλέι έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία στην σύγκρουσή της με τη Ρωσία και είπε ότι βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ως τους κύριους εταίρους της Αργεντινής.

 Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι έλαβε υπόψη τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι για την Ρωσία, ο οποίος είπε ότι θέλει να αποσυρθεί από τις σχέσεις με την Μόσχα, αλλά εξακολουθεί να ελπίζει ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να διατηρήσουν ισχυρούς δεσμούς.

Σε μια ομιλία του με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε:

«Σημειώσαμε μια σειρά από δηλώσεις που έκανε ο κ. Μιλέη κατά την προεκλογική εκστρατεία, αλλά θα εστιάσουμε και θα τον κρίνουμε κυρίως από τις δηλώσεις που κάνει μετά τα εγκαίνια. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με την Αργεντινή».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στον Μιλέι ένα συγχαρητήριο σημείωμα, ευχόμενος επιτυχία, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

«Αναμένουμε με ανυπομονησία την περαιτέρω ανάπτυξη μιας στρατηγικής συνεργασίας με το Μπουένος Άιρες σε διάφορους τομείς, καθώς και τον εποικοδομητικό διάλογο για επίκαιρα διεθνή ζητήματα», δήλωσε ο Πούτιν.

Η απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αργεντινής είχε διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, εισάγοντας το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του COVID-19 και πιέζοντας να ενταχθεί στην ομάδα εθνών BRICS που υποστηρίζεται από την Μόσχα.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EFE

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί