Σε ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να προβεί καταστροφικό, οδήγησαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες τη Βόρεια Κορέα, καθώς αύξησαν δραματικά τη στάθμη του ποταμού Κουργιόνγκ, κατά μήκος του οποίου βρίσκεται το πυρηνικό συγκρότημα Γιονγκμπιόν.
Σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τους γαλλικούς δορυφόρους Pleiades και οι οποίες βρέθηκαν στην κατοχή του ινστιτούτου 38 North, που σχετίζεται με το Stimson Center με έδρα την Ουάσινγκτον και σκοπό τις αναλύσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα που αφορούν στη Βόρεια Κορέα, όλες οι εγκαταστάσεις φαίνεται να βρίσκονται κάτω από το νερό στις 6 Αυγούστου.
Η εγκατάσταση στεγάζει τον κύριο πυρηνικό αντιδραστήρα παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου της Βόρειας Κορέας, ο οποίος, σύμφωνα με το 38 North, μάλλον έχει κλείσει προσωρινά, αλλά φιλοξενεί επίσης έναν αντιδραστήρα ελαφρού νερού που βρίσκεται υπό κατασκευή και προορίζεται για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Αν και ο αντιδραστήρας 5 MWe δεν φαίνεται να λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό και ο Πειραματικός Αντιδραστήρας Ελαφρού Νερού (ELWR) δεν έχει ακόμη συνδεθεί και οι δύο θα χρειαστούν συνεχή ροή νερού για να λειτουργήσουν» έγραψε το 38 North την Τετάρτη.
«Επομένως, εάν ένας από τους αντιδραστήρες λειτουργεί, οι φραγμένες είσοδοι και οι κατεστραμμένες αντλίες νερού θα απαιτούσαν διακοπή λειτουργίας».
Σε παλαιότερες φωτογραφίες από τις 22 Ιουλίου, οι οποίες δείχνουν το ποτάμι σε κανονικά επίπεδα, καταδεικνύεται πόσο δραματική ήταν η άνοδος του νερού.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένα τμήματα της χώρας δέχτηκαν βροχή σχεδόν ενός έτους.
Το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δεν επιβεβαιώνει τις αναφορές του πρακτορείου Yonhap που εδρεύει στη Σεούλ, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, συνταγματάρχη Μου Χονγκ Σικ, να δηλώνει πως «Ο στρατός μας παρακολουθεί στενά τις πυρηνικές και πυραυλικές δραστηριότητες του Βορρά, ενώ οι Αρχές της Νότιας Κορέας και οι ΗΠΑ διατηρούν ένα στενό σύστημα συνεργασίας».
Τα νερά υποχώρησαν, μικρές οι ζημιές
Ωστόσο, το 38 North σημείωσε επίσης ότι νεότερες φωτογραφίες μόλις δύο ημέρες αργότερα στις 8 Αυγούστου και από τις 11 Αυγούστου δείχνουν ότι τα νερά έχουν ήδη υποχωρήσει, αποκαλύπτοντας ότι η εγκατάσταση είχε υποστεί μικρή ζημιά. Εντούτοις, αυτές οι φωτογραφίες δεν συμπεριλήφθηκαν στην έκθεσή του.
Η Βόρεια Κορέα απορρίπτει την πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ
Τον Φεβρουάριο του 2019, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αποπυρηνικοποίησης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσφέρθηκε να κατεδαφίσει τον πυρηνικό χώρο του Γιονγκμπιόν και κάλεσε τους επιθεωρητές να προσέλθουν και να δουν τα αποτελέσματα εάν οι ΗΠΑ θα προσέφεραν μια ανακούφιση στις οικονομικές κυρώσεις.
Όμως, η θέση της κυβέρνησης Τραμπ επέμεινε πως οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου καταστραφούν όλα τα πυρηνικά όπλα και οι εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, οπότε η συμφωνία ακυρώθηκε.
με πληροφορίες sputnik/ photo video screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Viral o “Iron Man” εστιάτορας στην Κίνα: Έφτιαξε στολή ρομπότ…και παραδίδει φαγητό! vid
- Κέλλας: «Τα 4 βασικά αιτήματα των αγροτών έγιναν δεκτά»
- Ινδία: Επιβατικό τρένο συγκρούστηκε με κοπάδι ελεφάντων – Επτά ελέφαντες σκοτώθηκαν, vid
- Κεντρικοί δρόμοι των Βρυξελλών γέμισαν… πατάτες λόγω των αγροτών, vid
- Τροχαίο ατύχημα στα Χανιά: Χωρίς τις αισθήσεις του ο οδηγός – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
- Πρόεδρος ΕΕΘ: «Οι μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν αφήνουν ούτε μισό σεντ στην ελληνική οικονομία»
- Κινέζος Άγιος Βασίλης: “Mεταμόρφωσαν” διοικητή της δυναστείας Τσινγκ σε Άγιο Βασίλη
- Το Ιράν εκτέλεσε άνδρα που καταδίκασε για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ
- Μανιταρο-προορισμός φιλοδοξεί να γίνει η Αρναία Χαλκιδικής, με μανιταροσαφάρι και συνταγές με τρούφα
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων









