Κατασπαράζεται η Γερμανία! Εταιρείες «ορμάνε» κατά της κυβέρνησης και ζητάνε δισεκατομμύρια!

Απόλυτος χαμός!

Η απώλεια συναλλαγών με την Ρωσία λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων οδήγησε σε υψηλές ζημίες στους ισολογισμούς ορισμένων γερμανικών εταιρειών. Τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο λόγος; Πασίγνωστες πολυεθνικές εταιρείες υπέβαλαν αίτηση για κρατική αποζημίωση. Με πιο απλά λόγια: Η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει εγγυήσεις σε μεγάλες εταιρείες για έργα επενδύσεων στην Ρωσία, τα έργα αυτά διακόπηκαν καθώς οι ΗΠΑ επέβαλλαν τις αντιρωσικές κυρώσεις στο Βερολίνο και τώρα και τώρα οι εταιρείες ζητούν υπέρογκες αποζημιώσεις από την γερμανική κυβέρνηση, οδηγώντας την ακόμα πιο βαθιά στην πιθανή φτωχοποίηση!

Μετά από έρευνα του Business Insider, η μία εταιρεία επιβεβαίωσε την διαδικασία, ενώ η άλλη που παράγει γνωστά αμάξια παραδέχεται ότι οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει τις δραστηριότητες των εταιρειών στην Ρωσία με τις λεγόμενες επενδυτικές εγγυήσεις.

Μετά την παρέμβαση της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, δεν έχουν δοθεί άλλες εγγυήσεις για ποσά ύψους περίπου 6,8 δισ. ευρώ. Με τις εγγυήσεις που έχουν όμως ήδη δοθεί, οι εταιρείες μπορούν να έχουν αποζημιώσεις για ζημίες που έχουν προκύψει. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών (BMWK), ελήφθησαν συνολικά 15 αιτήσεις αποζημίωσης από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τις αρχές Νοεμβρίου. 

Ένας εκπρόσωπος εταιρείας δήλωσε την Δευτέρα, σύμφωνα με το dpa :

«Όπως πολλές άλλες γερμανικές εταιρείες, η εταιρεία μου έχει εξασφαλίσει επενδύσεις στην Ρωσία μέσω εγγυήσεων επενδύσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Μέχρι στιγμής, μόνο η Wintershall Dea, η θυγατρική πετρελαίου και φυσικού αερίου της BASF, είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει χρήση κρατικών εγγυήσεων για προηγούμενες επενδύσεις στην Ρωσία. Τώρα ακολουθούν ακόμα περισσότερες!

Ένας εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Δευτέρα:

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Wintershall Dea AG εκμεταλλεύτηκε τις ομοσπονδιακές επενδυτικές εγγυήσεις για την Ρωσία».

Αυτό περιλαμβάνει εγγυήσεις για επενδύσεις στην χώρα που εκδόθηκαν μεταξύ 2006 και 2016. 

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Michael Kellner (Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι) δήλωσε, κατόπιν αιτήματος στην Bundestag (Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή), ότι μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 16 αιτήσεις από οκτώ εταιρείες που ήθελαν να λάβουν πλεονέκτημα των κρατικών επενδυτικών εγγυήσεων που είχαν εκδοθεί προηγουμένως για έργα στην Ρωσία. Συνολικά είναι περίπου 2,8 δισ. ευρώ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει επενδύσεις στη χώρα μέσω εγγυήσεων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Το πρόγραμμα σταμάτησε μετά την επέμβαση της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, με μεγάλες εταιρείες να σταματάνε από τότε τις δραστηριότητές τους αλλά τώρα να ζητάνε την αποζημίωση που είχε οριστεί με την γερμανική κυβέρνηση μέσω εγγυήσεων!

Όλα αυτά την ώρα που το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εξέδωσε… ετυμηγορία στον καγκελάριο της χώρας, Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι οδηγεί το πάλι ποτέ ηγετικό κράτος της ΕΕ σε «οικονομικό χάος»!

Η γερμανική κυβέρνηση πασχίζει να βρει διέξοδο από την δημοσιονομική κρίση δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία κινδυνεύει να βυθίσει την χώρα σε πολυετή οικονομική στασιμότητα, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και την υπόλοιπη Ευρώπη με την φτωχοποίηση να προχωρά!!!

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί