Καναδάς: «Δεν θα εκφοβιστούμε» από την Κίνα, δηλώνει ο Τριντό μετά την απέλαση Καναδής προξένου

«Δεν θα εκφοβιστούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την Κίνα της απέλασης της προξένου του Καναδά στη Σανγκάη, σε αντίποινα για την απέλαση Κινέζου διπλωμάτη από την Οτάβα.

H Κίνα ζήτησε από την Καναδή πρόξενο να εγκαταλείψει τη χώρα έως τις 13 Μαΐου ως απάντηση στις «παράλογες ενέργειες» της Οτάβας, όπως δήλωσε το Πεκίνο.

«Αποφασίσαμε ότι έπρεπε να σταλεί ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: δεν θα δεχθούμε την ξένη ανάμιξη και όποιες κι αν είναι οι επόμενες επιλογές που θα κάνουν, δεν θα εκφοβιστούμε», απάντησε ο αρχηγός της κυβέρνησης αφότου η Κίνα κάλεσε τον Καναδά να σταματήσει τις «αδικαιολόγητες προκλήσεις» του.

Τη Δευτέρα, ο Καναδάς ανακοίνωσε την απέλαση του Κινέζου διπλωμάτη Τζάο Γουέι, ο οποίος είχε τη βάση του στο Τορόντο, βυθίζοντας τις δύο χώρες σε μια νέα οξεία διπλωματική κρίση για την οποία το Πεκίνο αποδίδει την ευθύνη στην Οτάβα.

Λίγες ώρες αργότερα, η Κίνα απάντησε ανακοινώνοντας την απέλαση της Καναδής προξένου στη Σανγκάη, κάνοντας λόγο μια «απρόσεκτη» απόφαση του Καναδά και διευκρινίζοντας ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος για περαιτέρω αντίδραση.

«Η απέλαση ενός διπλωμάτη, η κήρυξη ενός ξένου διπλωμάτη persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) είναι ένα σοβαρό και σημαντικό μέτρο», πρόσθεσε ο Τριντό.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό συνεπάγεται αντίποινα, αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την προστασία των Καναδών μας απέναντι στην ξένη ανάμιξη ή τον φόβο», πρόσθεσε μιλώντας για μια απόφαση που δείχνει την «αποφασιστικότητα» του Καναδά.

Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Οτάβας είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά τη σύλληψη το 2018 από τις καναδικές αρχές της Μενγκ Γουαντζού, ανώτατου στελέχους του κινεζικού ομίλου τεχνολογίας Huawei και τη φυλάκισή της, και την επακόλουθη σύλληψη από το Πεκίνο δύο Καναδών με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Παρότι και οι τρείς τους απελευθερώθηκαν το 2021, οι εντάσεις συνεχίστηκαν, με το Πεκίνο να κατηγορεί την Οτάβα για την ευθυγράμμισή της με την πολιτική της Ουάσινγκτον όσον αφορά την Κίνα και με τις καναδικές αρχές να κατηγορούν τακτικά την Κίνα για ανάμιξη.

Είναι ήδη αρκετές εβδομάδες που η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να υψώσει τον τόνο της απέναντι στο Πεκίνο, το οποίο κατηγορείται για πολυάριθμες παρεμβάσεις στις καναδικές υποθέσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί