«Καμπανάκι» ΔΙΑΛΥΣΗΣ της Γερμανίας αν ο Πούτιν κόψει το αέριο: «Απότομη ύφεση και ζημιά 220δισ. ευρώ»

Δίχως να υπολογίζονται οι μακρόχρονες συνέπειες.

Η γερμανική οικονομία θα υποστεί μεγάλο πλήγμα σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, όπως προειδοποίησαν γερμανικά ινστιτούτα, σύμφωνα με το CNN.

Σύμφωνα με κοινή οικονομική εκτίμηση πέντε κορυφαίων γερμανικών ινστιτούτων οικονομικών ερευνών, σε περίπτωση άμεσης διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομία θα κινδύνευε με ζημιά ύψους 220 δισ. ευρώ τόσο το 2022 όσο και το 2023. Αυτό θα ισοδυναμούσε με περισσότερο από το 6,5% του ετήσιου ΑΠΕ της Γερμανίας.

“Αν διακοπούν οι προμήθειες φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομία θα υποστεί απότομη ύφεση”, δήλωσε ο Stefan Kooths, αντιπρόεδρος και επικεφαλής ερευνών για επιχειρήσεις και ανάπτυξη στο Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

Τα ινστιτούτα υποβάθμισαν την αύξηση του ΑΕΠ για το 2022 σε 2,75 από 4,8% λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των οικονομικών του επιπτώσεων ενώ παράλληλα αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 6,1% το 2022, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. “Σε περίπτωση διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού, θα αυξανόταν ακόμη και στο 7,3%, επίπεδο ρεκόρ στη μεταπολεμική Γερμανία”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου, η Γερμανία εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου λόγω του ότι η Ρωσία είχε αναφέρει ότι θα ζητούσε πληρωμές σε ρούβλι, προτρέποντας όλους τους καταναλωτές να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση του φυσικού αερίου.

“Η διαδικασία ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας καθυστερεί και πάλι. Η οικονομική εικόνα διαμορφώνεται από αντίθετες δυνάμεις, οι οποίες οδηγούν όλες σε άνοδο των τιμών”, δήλωσε ο κ. Kooths.

Η Κοινή Οικονομική Πρόβλεψη εκπονήθηκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW Βερολίνου), το Ινστιτούτο ifo (Μόναχο), το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου (IfW), το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH) και το RWI Essen.

(capital – φωτο:pixabay)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί