Ιταλία: Περισσότεροι από 200 μαφιόζοι καταδικάστηκαν σε «μεγάλη δίκη» της ιταλικής μαφίας

Σε ειδικά κατασκευασμένη αίθουσα δικαστηρίου στην Καλαβρία ακούστηκαν στοιχεία για αδίστακτες τακτικές του εγκληματικού συνδικάτου Ndrangheta.


Ένα ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε περισσότερους από 200 ανθρώπους για εγκλήματα, όπως εγκληματικές ενώσεις, εκβίαση και δωροδοκία, σε μια δίκη που έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη δίκη της μαφίας της Ιταλίας εδώ και τρεις δεκαετίες.

Οι ετυμηγορίες σηματοδοτούν το τέλος μιας τριετούς «μέγιστης δίκης» που διεξήχθη σε μια αίθουσα δικαστηρίου υψίστης ασφαλείας στην περιοχή της νότιας Καλαβρίας που χτίστηκε ειδικά για να χωρέσει έως και 350 κατηγορούμενους, να φιλοξενήσει 400 δικηγόρους και να ακούσει από τους 900 μάρτυρες που καταθέτουν εναντίον ενός εκτεταμένου δικτύου μελών που ανήκουν στην περιβόητη Ντραγκέτα.

Αν και περισσότερα από 100 άτομα αθωώθηκαν από το δικαστήριο στο Λαμέτζια Τέρμε, η καταδίκη θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο σημαντικά πλήγματα μέχρι σήμερα κατά του ισχυρού συνδικάτου του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο απολαμβάνει σχεδόν μονοπώλιο στο ευρωπαϊκό εμπόριο κοκαΐνης.

Σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από μακρά έρευνα που ξεκίνησε το 2016 και κάλυψε τουλάχιστον 11 ιταλικές περιοχές. Περίπου 2.500 αξιωματικοί συμμετείχαν σε επιδρομές που επικεντρώθηκαν σε υπόπτους στο Vibo Valentia της Καλαβρίας, την καρδιά μιας περιοχής που ελέγχεται κυρίως από τη Mancuso της Ndrangheta.

Μια ελίτ μονάδα καραμπινιέρων γνωστή ως Cacciatori, κυριολεκτικά «οι κυνηγοί», συνέλαβε αρκετούς υπόπτους που κρύβονταν σε αποθήκες που βρίσκονταν πίσω από συρόμενες σκάλες, κρυμμένες πόρτες και καλύμματα οπών συντήρησης.

Ένας αρχηγός αστυνομίας, τοπικοί σύμβουλοι και επιχειρηματίες που κατηγορούνται για βοήθεια στη μαφία συνελήφθησαν επίσης στη Γερμανία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία.

Ο Nicola Gratteri, ένας εισαγγελέας κατά της μαφίας που ηγήθηκε της έρευνας, είπε στον Guardian την εποχή των επιδρομών ότι ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση κατά των συνδικάτων του εγκλήματος από τις δίκες του Παλέρμο το 1986-92, όταν οι εισαγγελείς της Σικελίας έβαλαν 475 άτομα στο εδώλιο.

Για τη δίκη, η ομάδα του Gratteri είχε συγκεντρώσει 24.000 συνομιλίες για να υποστηρίξει τις κατηγορίες.

Οι ερευνητές παρείχαν εκτενή στοιχεία για τις αδίστακτες και καταπιεστικές τακτικές που εφαρμόζει η «Ντραγκέτα» στον έλεγχο της τοπικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων βίαιων επιθέσεων, εκβιασμών, διαφθοράς σε δημόσιες συμβάσεις, αποθήκευσης όπλων, χειραγώγησης εκλογών και δωροδοκίας.

Οι μαφιόζοι ήταν μέλη ή συνεργάτες της ηγετικής ομάδας «Ndrangheta» που δρούσε στη Vibo Valentia, μια οικονομικά μειονεκτική αγροτική περιοχή όπου η μαφία ασκεί την επιρροή της για πολλά χρόνια, πνίγοντας την τοπική οικονομία, διεισδύοντας σε δημόσιους θεσμούς και τρομοκρατώντας τον πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, η δίκη σηματοδότησε μια σημαντική απόκλιση από προηγούμενες υποθέσεις, καθώς μεταξύ των κατηγορουμένων περιελάμβανε άτομα που δεν ανήκουν στη μαφία. Αυτά τα άτομα αποτελούνταν από υψηλόβαθμο αστυνομικό στέλεχος, δημάρχους, αλλά και δημόσιους υπαλλήλους και επιχειρηματίες.

Τη Δευτέρα, ο Γκράτερι, ο οποίος διορίστηκε γενικός εισαγγελέας της Νάπολης φέτος, δήλωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική ποινή και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Επιτέλους αποδείξαμε ότι υπήρχε ένα δίκτυο εργατών, επιχειρηματιών και πολιτικών που συναλλάσσονταν με τις ομάδες της Καλαβρίας».

Οι περισσότεροι από αυτούς που καταδικάστηκαν τη Δευτέρα ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά των καταδικαστικών τους αποφάσεων.

Οι πληροφοριοδότες αποκάλυψαν τρομακτικές λεπτομέρειες, όπως κρυμμένα όπλα σε παρεκκλήσια νεκροταφείων και μεταφορά ναρκωτικών με ασθενοφόρα. Αποκάλυψαν επίσης περιπτώσεις εκτροπής των δημοτικών αποθεμάτων νερού για καλλιέργεια μαριχουάνας.

Εκείνοι που τόλμησαν να αντιταχθούν στην «Ντραγκέτα αντιμετώπισαν βίαιες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης νεκρών κουταβιών, δελφινιών ή κεφαλιών κατσικιών στα κατώφλια τους, επιθέσεις με βαριοπούλες σε βιτρίνες ή εμπρησμό των οχημάτων τους. Μερικοί υπέστησαν σωματικές επιθέσεις, εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνη ή σκοτώθηκαν.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί