Η μεταρρύθμιση που θέλει η κυβέρνηση συμμαχίας του Λικούντ του κ. Νετανιάχου, παρατάξεων της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων εβραίων –χαρακτηρίζεται η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας– έχει διχάσει βαθιά τη χώρα και πυροδότησε το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης μέχρι σήμερα στο Ισραήλ.
🇮🇱 Die Straßen von Tel Aviv sind immer noch voller Demonstranten
— Th Omas (@Th_ICD_Z28310) August 6, 2023
Die Kundgebungen gegen Netanyahus Justizreform wurden in der 31. Woche in Folge fortgesetzt.
Ich bin gespannt wie unsere "Qualitätsmedien" dies framen werden. Sind es auch "Nazis" oder "Antisemiten"? @tagesschau pic.twitter.com/8e9FpnPP57
Αφότου ανακοινώθηκε το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης, τον Ιανουάριο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα στη χώρα, από τη Χάιφα, στον βορρά, ως την Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, περνώντας από την Ιερουσαλήμ.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε ως είθισται στο Τελ Αβίβ, όπου χιλιάδες διαδηλωτές, τυλιγμένοι με ισραηλινές σημαίες, φώναζαν «Δημοκρατία» και συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης που επιμένει στην προσπάθεια να εφαρμόσει το σχέδιο παρά τη σθεναρή αντίσταση που συναντά.
Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι η μεταρρύθμιση, με σκοπό να αυξηθεί η ισχύς της Κνέσετ (του κοινοβουλίου) έναντι αυτής των δικαστικών, είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ των εξουσιών. Οι επικριτές της βλέπουν απειλή για τη δημοκρατία και φοβούνται πως ανοίγει τον δρόμο προς αυταρχική διακυβέρνηση.
Η πρώτη πτυχή της μεταρρύθμισης ήταν να περιοριστεί η δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις· η Κνέσετ την υιοθέτησε.
Η διαδικασία έχει ανασταλεί το τρέχον διάστημα, λόγω των θερινών διακοπών της ισραηλινής εθνικής αντιπροσωπείας· ο κ. Νετανιάχου έχει δεσμευτεί ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις για τα επόμενα στάδια.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / scr)








