Ιράν: Τρεις νεκροί σε «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον αστυνομικού τμήματος

Τουλάχιστον τρία μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σκοτώθηκαν σε σειρά «τρομοκρατικών επιθέσεων» που έβαλαν ιδίως στο στόχαστρο αστυνομικό τμήμα στη Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, επαρχία στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, μετέδωσε σήμερα κρατικός τηλεοπτικός σταθμός.

«Τρία μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης έπεσαν μάρτυρες σε νυχτερινές τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Ρασκ και στην Τσαμπαχάρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, είπε ο Αλιρεζά Μαρχαματί, αντικυβερνήτης της επαρχίας, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

Μια από τις επιθέσεις είχε στόχο το αστυνομικό τμήμα υπ’ αριθμόν 11 της πόλης Τσαμπαχάρ και στοίχισε τη ζωή στον υποδιευθυντή του, κατά την ίδια πηγή, που διαβεβαίωσε ότι αρκετοί από τους δράστες επίσης σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με το IRIB, την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Τζάις αλ Αντλ («Στρατός της Δικαιοσύνης» στα αραβικά), η οποία έχει τη βάση της στο Πακιστάν.

Η παράταξη αυτή σουνιτών ανταρτών, που σχηματίστηκε το 2012, έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις στην ιρανική επικράτεια τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το —κατά πλειονότητα σιιτικό— Ιράν, αλλά και από τις ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο, η Τζάις αλ Αντλ ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Ρασκ η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Στα μέσα Ιανουαρίου, το Ιράν προχώρησε σε αεροπορική επιδρομή εναντίον του αρχηγείου της παράταξης αυτής στο έδαφος του Πακιστάν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων MEHR.

Η Τεχεράνη και το Ισλαμαμπάντ αλληλοκατηγορούνται συχνά πως επιτρέπουν σε οργανώσεις ανταρτών να χρησιμοποιούν το έδαφος της μιας για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της άλλης χώρας.

Την Τζάις αλ Αντλ σχημάτισαν αυτονομιστές Βελούχοι.

Η εθνική μειονότητα με κάπου 10 εκατομμύρια μέλη, κυρίως σουνίτες μουσουλμάνους, είναι παρούσα στο Ιράν, στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί