Ιράν: Προειδοποίηση σε αστυνομικό από την υπηρεσία του γιατί αμφισβήτησε την υποχρεωτικότητα της μαντίλας

Ιρανός αστυνομικός δέχτηκε προειδοποίηση αφού αμφισβήτησε την υποχρέωση των γυναικών να φορούν μαντίλα, όπως ανέφερε τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Βίντεο που έγινε viral τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν αστυνομικό που εργάζεται στο δυτικό Ιράν να λέει σε μια γυναίκα πως δεν θεωρεί πως η μαντίλα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες.

«H κυρία θέλει να βγει με αυτή την ενδυμασία, μην ανησυχείτε, δεν είναι δική μου δουλειά», απαντά ο αστυνομικός σε μια γυναίκα που του ζητάει να επιπλήξει μια άλλη γυναίκα επειδή δεν φοράει μαντίλα σε δημόσιο χώρο.

Η μετάδοση του βίντεο γίνεται στο πλαίσιο του κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί. Αυτή η 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής πέθανε μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν δημοσίως μαντίλα.

“Ο αστυνομικός κλήθηκε από την υπηρεσία επιθεώρησης και έλαβε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις και εκπαίδευση, έπειτα από λεπτομερή έρευνα”, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, παραθέτοντας ανακοίνωση της αστυνομίας της επαρχίας Κερμανσάχ (δυτικά).

Αφότου ξέσπασε το κίνημα αμφισβήτησης, όλο και περισσότερες γυναίκες κυκλοφορούν χωρίς μαντίλα στον δρόμο ή με το αυτοκίνητο, χωρίς να προκαλούν την αντίδραση της αστυνομίας.

Τον Ιανουάριο, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ωστόσο πως η αστυνομία ξανάρχισε να επιτηρεί τη χρήση της μαντίλας στο αυτοκίνητο, στέλνοντας ένα γραπτό μήνυμα στον ιδιοκτήτη του οχήματος σε περίπτωση μη τήρησης του ενδυματολογικού κώδικα, χωρίς όμως να απειλεί με κυρώσεις

(ΑΠΕΜΠΕ – unsplash)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί