ΗΠΑ: Συνελήφθη Κινέζος που κατηγορείται ότι κατασκόπευε αντιφρονούντες του Πεκίνου στην Βοστόνη

Ένας Κινέζος, που κατηγορείται ότι είναι πράκτορας του Πεκίνου και παρακολουθούσε αντιφρονούντες στην περιοχή της Βοστόνης συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές.

Ο Λιτάνγκ Λιάνγκ, 63 ετών, συνελήφθη την Τρίτη και φέρεται ότι ενεργούσε ως μη δηλωμένος πράκτορας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σε βάρος του υπάρχουν υποψίες ότι μεταξύ 2018-22 παρέδωσε στις κινεζικές αρχές πληροφορίες για τα μέλη της κινεζικής κοινότητας της Βοστόνης που στηρίζουν την Ταϊβάν.

Ο Λιάνγκ φέρεται ότι έδωσε στο Πεκίνο το όνομα ενός προσώπου που κατέστρεψε μια κινεζική σημαία, ένα βίντεο που εικονίζει έναν ακτιβιστή σε μια διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ καθώς και φωτογραφίες άλλων Κινέζων αντιφρονούντων.

Εάν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 10 ετών.

Οι ΗΠΑ συλλαμβάνουν τακτικά πρόσωπα που κατηγορούνται ότι είναι Κινέζοι κατάσκοποι. Τον Απρίλιο, δύο Αμερικανοί κινεζικής καταγωγής κατηγορήθηκαν ότι είχαν οργανώσει ένα «παράνομο αστυνομικό τμήμα» στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθούν αντιφρονούντες. Το Πεκίνο, που διαψεύδει ότι διαπράττει κατασκοπεία, κατηγορεί με τη σειρά του Αμερικανούς πολίτες. Ένας 78χρονος Αμερικανός, μόνιμος κάτοικος του Χονγκ Κονγκ, καταδικάστηκε πρόσφατα σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Οι υποθέσεις αυτές υποσκάπτουν κάθε φορά τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες επιδίδονται σε αχαλίνωτο ανταγωνισμό, στον διπλωματικό, στρατιωτικό, τεχνολογικό και οικονομικό τομέα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί