Η σχέση Ινδίας-Κίνας είναι το «κλειδί» για το μέλλον της Ασίας και του κόσμου, δήλωσε πρόσφατα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.
«Νομίζω ότι η σχέση Ινδίας-Κίνας είναι το κλειδί για το μέλλον της Ασίας. Κατά κάποιο τρόπο, μπορείτε να πείτε ότι εάν ο κόσμος είναι πολυπολικός και η Ασία πρέπει να είναι πολυπολική. Και, επομένως, αυτή η σχέση θα επηρεάσει όχι μόνο το μέλλον της Ασίας αλλά, με αυτόν τον τρόπο, ίσως και το μέλλον του κόσμου», δήλωσε ο Jaishankar από την Νέα Υόρκη!
Το Νέο Δελχί προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του και να γίνει ένα σημαντικό κέντρο ισχύος στην περιοχή, η οποία έχει επίσης αυξανόμενη επιρροή από το Πεκίνο. Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Jaishankar πρότεινε ότι η Ινδία πρέπει να «καλωσορίσει τον ανταγωνισμό» και να έχει «περισσότερη εμπιστοσύνη» ενόψει της αυξανόμενης κινεζικής επιρροής στη Νότια Ασία.
Ο υπουργός υποστήριξε την «πολυπολικότητα» στα παγκόσμια φόρουμ και για μεγαλύτερο ρόλο της Ινδίας σε φορείς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η Κίνα, μόνιμο μέλος της ομάδας με επιρροή, έχει αντιταχθεί στην ανάδειξη της Ινδίας ως μόνιμου μέλους.
Υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα και η Ινδία είχαν πληθυσμούς που ξεπερνούσαν το ένα δισεκατομμύριο, ο Jaishankar αναγνώρισε ότι η άνοδός τους στην παγκόσμια τάξη, σε συνδυασμό με τις «επικαλυπτόμενες περιφέρειές» τους, αποτελούν μια ασυνήθιστη πρόκληση.
Ο Jaishankar αναγνώρισε πάντως ότι η Ινδία έχει μια «δύσκολη ιστορία» με την Κίνα και ότι η σχέση αυτή τη στιγμή είναι «σημαντικά διαταραγμένη». Τα ζητήματα του Νέου Δελχί με το Πεκίνο προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από συνοριακές διαφορές. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο ισχυρών γειτόνων επιδεινώθηκαν το 2020 όταν τα στρατεύματα συγκρούστηκαν στην αμφισβητούμενη κοιλάδα Galwan, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες και στις δύο πλευρές. Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από δώδεκα γύροι συνομιλιών με στόχο την λύση στο πρόβλημα κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου (LAC) μήκους 3.500 χιλιομέτρων (περίπου 2.100 μιλίων), σε σχέση με τα σύνορα των δύο χωρών.
Με πληροφορίες από RT/photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παρανοϊκό αίτημα από τη νατοϊκή Πολωνία: «Θέλουμε πυρηνικά όπλα»
- Από τραχανά με σταφύλι μέχρι μπουγάτσα με… σύκα και κρασί – Η γιορτή στον αμπελώνα Θεσσαλονίκης
- Θεσσαλονίκη: Μετέτρεψε τον δρόμο σε αγωνιστική πίστα – Συνελήφθη 23χρονος οδηγός μηχανής
- Στη φυλακή για τους εμπρησμούς στον Υμηττό ο 32χρονος Παλαιστίνιος – Είπε ότι έχει ακουστά τον ISIS
- Kαμπανάκι από την ΤτΕ: Αυξήθηκαν στα 79 δισ. ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” που διαχειρίζονται οι servicers
- Κυβέρνηση: «Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά γίνονται έργα, τα οποία ολοκληρώνονται σε χρονοδιαγράμματα»
- Οι Iron Maiden έρχονται στην Ελλάδα το 2026! Ανακοινώθηκε η ημερομηνία της συναυλίας στο ΟΑΚΑ
- Τουρκία: Εξακολουθούμε να έχουμε τους ρωσικούς S-400 και δεν αλλάζει αυτό
- Ανακαλύφθηκε πίνακας 400 ετών του Ρούμπενς, «αληθινή ομολογία πίστης» – Απεικονίζει το έργο “Ο Χριστός στον Σταυρό”, vid
- Θεσσαλονίκη: Nεκρός 29χρονος δικυκλιστής σε τροχαίο στη Λ. Γεωργικής Σχολής – Ποινική δίωξη σε 4 άτομα
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ
