Η Τουρκία αιμορραγεί $38 δισ. στο διεθνές εμπόριο

Η αιμορραγία από το εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας εξακολούθησε να επιδεινώνεται και τον Σεπτέμβριο,

καθώς τα φθηνά δάνεια που ενισχύουν την κατανάλωση εισαγωγών αλλά και οι αγορές χρυσού από ανήσυχους Τούρκους πολίτες που αναζητούν καταφύγιο από τον καλπάζοντα πληθωρισμό συνέχισαν να διευρύνουν την τρύπα του ελλείμματος αλλά και τις ανάγκες σε σκληρό νόμισμα.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 4,88 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο από 1,67 δισεκατομμύρια δολάρια τον περσινό Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση σήμερα.

Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα στο εννιάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου ανέρχεται 37,9 δισεκατομμύρια δολάρια, 80% υψηλότερα από το 2019.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στράφηκαν στη συσσώρευση χρυσού και ξένων νομισμάτων νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι: Πρόκειται για διαδεδομένη αντίδραση των Τούρκων, που προσπαθούν να προστατεύψουν την περιουσία τους σε περιόδους αστάθειας του νομίσματος και αυξημένου πληθωρισμού.

Η στροφή στο χρυσό από τους πολίτες της χώρας επιδεινώνει περαιτέρω το έλλειμμα στον ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και ενισχύουν την αποσταθεροποίηση της λίρα, η οποία έχασε περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος.

Παρακάτω είναι μερικά από τα κυριότερα σημεία της έκθεσης του υπουργείου εμπορίου:

Οι συνολικές εισαγωγές αυξήθηκαν στα 20,9 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο από 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,84% στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο
Οι εισαγωγές πολύτιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, αυξήθηκαν κατά 221% σε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, οδηγώντας στην αύξηση των αποστολών από το εξωτερικό
Πρωταγωνιστές των εξαγωγών ήταν οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων

(Newmoney – φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί