Η παγκόσμια οικονομική κρίση που έφεραν ρίχνει τις τιμές πετρελαίου – Σχέδιο για να αποδυναμώσουν τις χώρες του ΟΠΕΚ+;;

Το γενικότερο οικονομικό κλίμα και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία έχουν θορυβήσει τους traders.

Kάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι υποχώρησαν, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού brent, καθώς τα αυξημένα επιτόκια πιέζουν την κατανάλωση προς τα κάτω και οι traders ανησυχούν για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. 

Προβληματισμός για τη μείωση αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, πτωτική πορεία σημειώνουν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι ανακάλυψε νέα κοιτάσματα πετρελαίου, ικανά να παράγουν περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα και να καταστήσουν τη χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη.

Το Brent για παραδόσεις τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 74,28 δολάρια ανά βαρέλι λίγο μετά τις 11 το πρωί.

Προσωρινή άνοδος είχε η τιμή brent μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής

Το σημείο αναφοράς έφθασε στα 87 δολάρια το βαρέλι μόλις στα μέσα Απριλίου, λίγο αφότου ο ΟΠΕΚ+ δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Στον ΟΠΕΚ+ συμμετέχει και η Ρωσία και μαζί με την Σαουδική Αραβία στήριξε την απόφαση αυτή. Αντίθετα οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή ως “μη συνετή”.

Ωστόσο, η αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας και η συνεχιζόμενη αστάθεια μεταξύ των τραπεζών της, καθώς και η μείωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, προκαλούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές με αποτέλεσμα την πτώση των περιθωρίων διύλισης.

Κρίσιμο το τι θα κάνει η FED με τα επιτόκια

Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, στο επίκεντρο της προσοχής είναι η Fed και οι σημερινές ανακοινώσεις της για νέα αύξηση των επιτοκίων, με στόχο την περαιτέρω τιθάσευση του επίμονου πληθωρισμού. 

(με πληροφορίες από imerisia. gr / photo: pixabay)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί