• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Μόσχα θεωρεί ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν παραβιάζει τη συμφωνία που έχουν κάνει με τους Ταλιμπάν

Η Μόσχα θεωρεί ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν παραβιάζει τη συμφωνία που έχουν κάνει με τους Ταλιμπάν

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι τα σχέδια των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν στις 11 Σεπτεμβρίου, παραβιάζουν τη συμφωνία που έχουν κάνει με τους Ταλιμπάν και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κλιμάκωση της κατάστασης.

«Μας ανησυχεί, να μην υπονομεύσει ένα τέτοιο βήμα της Ουάσιγκτον τις προοπτικές της έναρξης των ενδοαφγανικών συνομιλιών. Αυτή η ευκαιρία δεν θα θέλαμε να χαθεί, για αυτό οι Αμερικανοί συνάδελφοι θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν και διευθυντής τη Δεύτερης Διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον για τη χρονική μετάθεση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό ενδέχεται να έχει συνέπειες και οι Ταλιμπάν βάσιμα θα θεωρούν ότι οι ΗΠΑ αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους».

Παράλληλα ο Καμπούλοφ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ, «όπως και να ‘χει θα φύγουν από το Αφγανιστάν αργά ή γρήγορα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες την αποχώρηση 2.500 στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα σε αμερικανικό έδαφος που πυροδότησαν τον μακροβιότερο πόλεμο των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Στις 29 Φεβρουαρίου του 2020 η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι Ταλιμπάν είχαν υπογράψει στην Ντόχα ειρηνευτική συμφωνία. Σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοι τους και συνασπισμός αναλάμβαναν τη δέσμευση να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα τους από το Αφγανιστάν σε διάστημα 14 μηνών, δηλαδή την 1η Μαΐου του 2021. Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους έδιναν εγγυήσεις ότι δεν θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το έδαφος της χώρας για ενέργειες που συνιστούν απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.