Η Fed αυξάνει τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών μετά την παύση του Ιουνίου

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε την Τετάρτη αύξηση των επιτοκίων κατά τέταρτο της μονάδας, φέρνοντας το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων μεταξύ 5,25% και 5,5%, το υψηλότερο επιτόκιο αναφοράς από το 2001.

Ο επαναλαμβανόμενος κύκλος δημοσιονομικής σύσφιξης σηματοδότησε επίσης την 11η αύξηση τους τελευταίους 18 μήνες.

Η αύξηση κατά τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας ήταν στο ίδιο επίπεδο με αυτό που περίμεναν οι οικονομολόγοι από την ανακοίνωση της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πιθανότητα ότι θα υπάρξει και άλλη αύξηση πριν από το τέλος του έτους.

Ο S&P 500 έκλεισε την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022, ενώ το κουδούνι κλεισίματος σηματοδότησε ένα σερί 12 ημερών για τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones – το μεγαλύτερο ράλι του από τον Φεβρουάριο του 2017.


Παρά τη θετική πορεία των αποθεμάτων, τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος όταν πρόκειται για δανεισμό κεφαλαίων για την αγορά κατοικιών και αυτοκινήτων, κάτι που πιθανότατα θα μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Το κόστος των πιστωτικών καρτών μπορεί επίσης να παραμείνει υψηλό, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να εξοφλήσουν το χρέος τους.

Στις ΗΠΑ το μέσο επιτόκιο πιστωτικών καρτών έφτασε στο 24,24%

Το μέσο επιτόκιο πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ είναι επί του παρόντος 24,24%, σύμφωνα με το LendingTree — το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η διαδικτυακή αγορά δανείων άρχισε να παρακολουθεί τα μέσα επιτόκια το 2019.

Το πιο πρόσφατο ποσοστό είναι υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο πιστωτικών καρτών του 16% τον Μάρτιο του 2022, λίγο πριν η Fed ξεκινήσει τις 10 διαδοχικές αυξήσεις της.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί