Γυναίκα με διανοητική αναπηρία λατρεύεται ως Θεϊκός Μύστης στην Ινδία(vid)

Η Τόπι Άμμα, η μυστηριώδης γυναίκα του Τιρουβανναμαλάι, μιας ινδουιστικής πόλης προσκυνήματος στο Ταμίλ Ναντού, είναι μια αμφιλεγόμενη θρησκευτική φιγούρα που έχει διχάσει την ινδική κοινωνία.

Η Ινδία δεν έχει έλλειψη μυστικιστών και πραγματικών ενσαρκώσεων ινδουιστικών θεοτήτων που οι άνθρωποι συρρέουν για να λατρεύουν, αλλά ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, η Topi Amma είναι μια απίθανη θρησκευτική φιγούρα.

Η γυναίκα που φορά καπέλο αναφέρεται συχνά ως «siddha», ένα φωτισμένο ον που έχει επιτύχει την τελειότητα, αλλά για όσους έχουν μια πιο κοσμική άποψη για τον κόσμο, είναι απλώς μια διανοητικά ανάπηρη γυναίκα που χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Εκεί που οι πιστοί βλέπουν έναν μυστικιστή να περπατά στους δρόμους του Τιρουβανναμαλάι και να μιλά σε μια αρχαία διάλεκτο Ταμίλ που κανείς δεν καταλαβαίνει, άλλοι βλέπουν μια άστεγη γυναίκα να περιπλανιέται άσκοπα και να μουρμουρίζει τρελά. Όλα είναι θέμα αντίληψης, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι η Topi Amma δεν φαίνεται καν να συνειδητοποιεί τη θρησκευτική τρέλα που έχει εμπνεύσει, το τελευταίο μάλλον ισχύει.

Η ζωή της Topi Amma πριν γίνει σύμβολο του Tiruvannamalai και προσελκύσει ορδές οπαδών παραμένει ένα μυστήριο, και αυτό που πιθανότατα συνέβαλε στη δημοτικότητά της. Δεδομένου ότι δεν φαίνεται ικανή να συνθέσει μερικές συνεκτικές φράσεις, είναι απίθανο να ρίξει φως στο θέμα και αυτό αφήνει άφθονο περιθώριο για επινοημένες ιστορίες για να τη διαφημίσουν ακόμη περισσότερο.

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από σύντομα αποσπάσματα ανθρώπων που τρέχουν πάνω στην Topi Amma στο Tiruvannamalai και είτε την ακολουθούν καθώς περιπλανιέται άσκοπα στην πόλη είτε μαζεύουν τα πεταμένα φλιτζάνια του καφέ της για να πιουν τα αποφάγια ως «prasad» (ευλογημένες προσφορές). Είναι ένα παράξενο θέαμα, αν σκεφτεί κανείς ότι η ηλικιωμένη μοιάζει με άστεγο με νοητική υστέρηση που φορά βρώμικα ρούχα, πιθανότατα δεν λούζεται ποτέ και φαίνεται να είναι σε συνεχή ζάλη.

«Μια γυναίκα με διανοητική αναπηρία λατρεύεται ως «Thoppi Amma» στο Tiruvannamalai», έγραψε ένα άτομο που μοιράστηκε ένα βίντεο της αμφιλεγόμενης μυστικίστριας στο X (Twitter). Αλλά για κάθε άτομο που λέει ότι πάσχει από μια ψυχιατρική πάθηση και ότι χρειάζεται βοήθεια, δεκάδες της τραγουδούν τα εύσημα και ερμηνεύουν κάθε απερίσκεπτη πράξη της ως θεϊκή και γεμάτη σκοπό.

Κατά ειρωνικό τρόπο, λόγω της φαινομενικής διανοητικής της αναπηρίας, η Topi Amma αγνοεί ως επί το πλείστον τους θιασώτες της και δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ότι τη λατρεύουν ως ένα τέλειο ον με μυστικιστικές δυνάμεις. Απλώς περνάει τη μέρα της, ακολουθούμενη από δεκάδες σχεδόν παντού!

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί