Γιατί η Ρωσία βάζει ΠΥΡΗΝΙΚΑ στην Λευκορωσία!!! Αποφασισμένοι σε Μόσχα και Μινσκ

Τελειώνουν τα ψέματα...

Ανακοινώνοντας την υπογραφή της συμφωνίας για την εγκατάσταση των τακτικών ρωσικών πυρηνικών όπλων σε λευκορωσικό έδαφος, η Ρωσία και το Μινσκ επανέλαβαν ότι αυτή είναι μια απάντηση στις επιθετικές πολιτικές που ακολουθούν μη φιλικές χώρες. 

Τι ώθησε τη Μόσχα να αναπτύξει τα μη στρατηγικά πυρηνικά της στη Λευκορωσία; 

Το Sputnik αναφέρει:

Τι είναι η συμφωνία;

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας  Σεργκέι Σόιγκου και ο Λευκορώσος ομόλογός του Βίκτορ Κρένιν υπέγραψαν μια σειρά εγγράφων στο Μινσκ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να καθορίσουν την διαδικασία εγκατάστασης των μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας σε ειδική βάση στο έδαφος της Λευκορωσίας. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι η Μόσχα και το Μινσκ συμφώνησαν να τοποθετήσουν  τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας στην Λευκορωσία, σε μια κίνηση που τόνισε ότι δεν παραβιάζει τις δεσμεύσεις της Ρωσίας για μη διάδοση πυρηνικών όπλων.

Τι είναι τα Τακτικά Πυρηνικά Όπλα;

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα (TNW), γνωστά και ως μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα (NSNWs), περιλαμβάνουν μικρές πυρηνικές κεφαλές και συστήματα παράδοσης που έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο της μάχης ή για περιορισμένο χτύπημα. Τα TNW περιλαμβάνουν βόμβες βαρύτητας,  πυραύλους μικρού βεληνεκούς , βλήματα πυροβολικού, νάρκες ξηράς, βόμβες βυθού και τορπίλες εξοπλισμένες με πυρηνικές κεφαλές.

Σε σύγκριση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, ένα NSNW είναι λιγότερο ισχυρό και στοχεύει να καταστρέψει εχθρικούς στόχους σε μια συγκεκριμένη περιοχή χωρίς να προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή και μεγάλες ραδιενεργές επιπτώσεις.

 Είναι σημαντικό ότι από το 2023, κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε κατάσταση μάχης.

Τι κρύβεται πίσω από την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ρωσία στην Λευκορωσία;

Ανακοινώνοντας την υπογραφή εγγράφων Μόσχας-Μινσκ αυτήν την εβδομάδα για την εγκατάσταση των ρωσικών NSNW στο έδαφος της γειτονικής Λευκορωσίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας επανέλαβε ότι αυτή είναι μια απάντηση στις επιθετικές πολιτικές που ακολουθούνται από μη φιλικές χώρες.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, αναφερόμενος στην ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών στην Λευκορωσία, τόνισε ότι η Μόσχα και το Μινσκ αναγκάστηκαν να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις ως αντίποινα στην «εξαιρετικά απότομη κλιμάκωση των απειλών, στα δυτικά σύνορα των δύο χωρών».

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι όλες οι δραστηριότητες οργανώνονται αυστηρά σύμφωνα με τις υφιστάμενες διεθνείς υποχρεώσεις και δεν παραβιάζουν την Συνθήκη για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», είπε ο Σόιγκου.

Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι το Μινσκ αντιμετωπίζει μια «πολύ εχθρική στάση» από τα γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της «πρόθεσης να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας» (ΕΔΩ).

Είπε ότι όλα αυτά δείχνουν ότι τόσο η Λευκορωσία όσο και η Ρωσία αντιμετωπίζουν ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον, το οποίο με την σειρά του ωθεί τις δύο χώρες να ενισχύσουν περαιτέρω την συνεργασία τους, ιδίως όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις στον στρατιωτικό τομέα.

Ποιες είναι οι σκέψεις του Προέδρου Πούτιν σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ στο έδαφος της Λευκορωσίας;

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε προτρέψει στο παρελθόν την Μόσχα να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το άμεσο έναυσμα για την ανάπτυξη πυρηνικών στην Λευκορωσία ήταν η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να παράσχει στην Ουκρανία οβίδες διάτρησης τεθωρακισμένων που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, κάτι που είπε «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχετίζεται με την πυρηνική τεχνολογία».

Ο Πούτιν τόνισε ότι εγκαθιστώντας NSNW στηΝ Λευκορωσία, η Ρωσία θα κάνει ό,τι έκαναν οι ΗΠΑ για δεκαετίες, τοποθετώντας τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο Βέλγιο, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η Μόσχα έχει ήδη βοηθήσει το Μινσκ να αναβαθμίσει 10 λευκορωσικά αεροσκάφη ώστε να μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα. Είπε ότι η Ρωσία παρείχε επίσης στη Λευκορωσία πυραυλικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Iskander που μπορούν να εξοπλιστούν με συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα ολοκληρωθεί έως την 1η Ιουλίου.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA- RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί