Πρόσφατα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση σε άλλες χώρες, ιδίως αυτές του ΝΑΤΟ και αυτές που ενδιαφέρονται άμεσα για τα Στενά του Ορμούζ, να συμβάλλουν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση από εκεί.
Άλλωστε πολλά κράτη διατηρούν συμφέροντα, καθώς από τα Στενά του Ορμούζ γίνεται μεταφορά κρίσιμης σημασίας καυσίμων.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο Τραμπ εισέπραξε πολλά «όχι» και οργισμένος δήλωσε στο Truth Social με κεφαλαία γράμματα πως «ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ!» – λεπτομέρειες ΕΔΩ.
Πλέον, πολλοί αναρωτιούνται ποιοι είναι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ;
Γιατί δεν εισακούγεται η Ουάσινγκτον;
Αντίθετα, η Ρωσία αλλά και η Κίνα είναι πολύ πιο συμπαθείς στους διεθνείς γεωπολιτικούς κύκλους και πολλά κράτη απευθύνονται σε Μόσχα και Πεκίνο, ενώ άλλα ακολουθούν ευχαρίστως γεωοικονομικές πρωτοβουλίες των δύο υπερδυνάμεων.









