να διευρύνουν τις κυρώσεις που επιβάλλουν εναντίον του υπό κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη γερμανική αγορά.
«Οι νέες κυρώσεις θα αποτελούσαν σοβαρή ανάμιξη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και στην εθνική κυριαρχία (των χωρών μελών) της ΕΕ», υπογραμμίζεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που βάζουν στο στόχαστρο το έργο της κατασκευής του Nord Stream 2 υιοθετήθηκαν αρχικά στα τέλη του 2019 και καθυστέρησαν την ολοκλήρωσή του, που κανονικά θα καταγραφόταν στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Το πακέτο των κυρώσεων επιτρέπει στην κυβέρνηση του Τραμπ να στρέφεται εναντίον των πλοίων που εγκαθιστούν τις σωληνώσεις στη Βαλτική Θάλασσα και όλων των αλλοδαπών οι οποίοι συμβάλλουν στο έργο.
Αυτόν τον μήνα γερουσιαστές που ανήκουν και στα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα των ΗΠΑ κατέθεσαν νέο νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες οι οποίες διαθέτουν πλοία για άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το έργο, για παράδειγμα σκάφη που συμμετέχουν στη διάνοιξη υποθαλάσσιων τάφρων για την εγκατάσταση των σωληνώσεων.
Η Ουάσινγκτον ερίζει ότι ο νέος αγωγός θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανησυχία που συμμερίζονται η Ουκρανία και κάποια κράτη μέλη, όπως η Πολωνία.
Η Μόσχα αντιτείνει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποπειράται να εμποδίσει το έργο ώστε να εξασφαλίσει πως αμερικανικές εταιρείες που πωλούν φυσικό αέριο θα αυξήσουν τις εξαγωγές στην αγορά της ΕΕ σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που προσφέρει η Ρωσία.
(φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Καμπανάκι» από ΟΦΑΕ: Η κρίση στα καύσιμα απειλεί άμεσα τις μεταφορές – Ζητούνται άμεσα μέτρα
- Ο Ρούμπιο μίλησε για το Ιράν και προκάλεσε «πονοκέφαλο» στην Ουκρανία
- Κ. Τσιάρας από τη Λέσβο: Προτεραιότητα η ανάσχεση του αφθώδους πυρετού και η στήριξη της κτηνοτροφίας
- Με έγκριση Δένδια ιδρύεται γραφείο διασύνδεσης και επαγγελματικής μετάβασης αφυπηρετούντων στελεχών ΕΔ
- Ξεπέρασαν τους 300 οι τραυματίες Αμερικανοί στρατιωτικοί στον πόλεμο με το Ιράν
- Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Επιτροπής επλήγη από κυβερνοεπίθεση στις 24 Μαρτίου
- Η Ρωσία θα απαγορεύσει τις εξαγωγές βενζίνης από την 1η Απριλίου για να συγκρατήσει τις τιμές
- Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στους 2 μασέρ μετά από την καταγγελία 19χρονου πελάτη
- Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα στη Σλοβενία εξαιτίας ισχυρότατων καταιγίδων και ανέμων
- Αθώα λόγω αμφιβολιών η 77χρονη που κατηγορείτο ότι χτύπησε τον 82χρονο σύζυγό της στη Θεσσαλονίκη









