Γαλλία – Πέρασε το πολύκροτο νομοσχέδιο για το αυστηρότερο εμβολιαστικό πάσο

Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε νωρίς σήμερα το πρωί την τροποποιημένη εκδοχή ενός σχεδίου νόμου το οποίο μετατρέπει το ισχύον υγειονομικό πάσο σε ένα αυστηρότερο "εμβολιαστικό πάσο".

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στις 2:30 σήμερα τα ξημερώματα με 249 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 26 αποχές.

Η ψηφοφορία της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων ακολούθησε δύο ημέρες σχετικά ήρεμης συζήτησης σε αντίθεση με το τεταμένο κλίμα που είχε επικρατήσει στην Εθνοσυνέλευση την περασμένη εβδομάδα κατά τη συζήτηση για την υιοθέτηση του σχεδίου νόμου.

Με βάση το νομοσχέδιο, οι γάλλοι πολίτες θα πρέπει να προσκομίζουν εμβολιαστικό πάσο για να τους επιτρέπεται η πρόσβαση στα εστιατόρια, τα μπαρ, τους πολιτιστικούς χώρους ή τα διαπεριφερειακά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το αρνητικό διαγνωστικό τεστ δεν θα επαρκεί πλέον παρά μόνο για την πρόσβαση στις δομές υγείας και στις υπηρεσίες.

Τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις μετά την αρνητική κριτική που είχε ασκήσει ο πρόεδρος Μακρόν στους ανεμβολίαστους.

Οι γερουσιαστές και μέλη της εθνοσυνέλευσης θα συναντηθούν νωρίς σήμερα το μεσημέρι στο Palais Bourbon (στην έδρα, δηλαδή, της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, της κάτω βουλής της Γαλλίας) με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Αν καταλήξουν σε συμφωνία, το νομοσχέδιο θα τεθεί για την τελική ψηφοφορία σήμερα στη Γερουσία και αύριο Παρασκευή στην εθνοσυνέλευση.

Αν τα δύο Σώματα δεν καταλήξουν σε συμφωνία, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει και στα δύο Σώματα για έναν νέο γύρο τροποποιήσεων και ψηφοφορίας και τον τελευταίο λόγο θα έχει η εθνοσυνέλευση.

Η Γερουσία έχει κάνει αρκετές τροποποιήσεις μειώνοντας την έκταση του νομοσχεδίου σε κόντρα με την κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν.

Με βάση το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Γερουσία, το εμβολιαστικό πάσο μπορεί να επιβληθεί όταν ο αριθμός των νοσηλειών από Covid-19 ξεπεράσει τις 10.000 σε εθνικό επίπεδο και θα αναστέλλεται αυτομάτως η χρήση του κάτω από αυτό το όριο.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νοσηλευομένων με τη νόσο πλησιάζει τους 24.000, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Οι γερουσιαστές μείωσαν επίσης το ηλικιακό όριο του πάσου στους πολίτες άνω των 18 ετών. Οι ανήλικοι από 12 ως 17 ετών θα καλούνται να παρουσιάζουν ένα απλό υγειονομικό πάσο το οποίο σημαίνει ότι αρκεί να έχουν αρνητικό τεστ.

Ο πρόεδρος Μακρόν και μέλη του κυβερνώντος κόμματός του La Republique En Marche έχουν εντείνει την εκστρατεία τους από την αρχή της χρονιάς εναντίον των ανεμβολίαστων για τον κορονοϊό καθώς η χώρα δίνει μάχη για να διαχειριστεί το πέμπτο κύμα της πανδημίας.

Ο πρόεδρος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θέλει “να κάνει τη ζωή δύσκολη” των ανεμβολίαστων ώστε να αναγκαστούν να εμβολιαστούν.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί