Γαλλία: Ο «πατριάρχης» της γαλλικής Ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν τέθηκε «υπό νομική προστασία»

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Λουί Αλιό

Ο «πατριάρχης» της γαλλικής Ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν, ηλικίας 95 ετών και ιδρυτής του κόμματος του Εθνικού Μετώπου -που πλέον έχει την ονομασία Εθνική Συσπείρωση-, τέθηκε «υπό νομική προστασία» (σ.σ. μια αστική διάταξη παρόμοια με την κηδεμονία).

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος Φρανσουά Βαγκνέρ, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε υπογράψει «μελλοντική εντολή προστασίας». Με την επιστολή αυτή ένας άνθρωπος επιτρέπει σε ένα ή περισσότερα άτομα να τον εκπροσωπούν όταν δεν θα είναι πλέον σε θέση να διαχειρίζεται τα συμφέροντά του. Στην περίπτωση Λεπέν ορίστηκαν οι τρεις κόρες του, μεταξύ των οποίων και η πολιτική του διάδοχος Μαρίν. Σύμφωνα με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Λεπέν η υγεία του Ζαν-Μαρί Λεπέν επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τον Απρίλιο του 2023, οπότε είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. Ωστόσο γαλλικά μέσα ενημέρωσης θέτουν το ερώτημα αν η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτρέψει την παρουσία του Ζαν-Μαρί Λεπέν στη δίκη που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο, όπου μαζί με άλλα 26 άτομα είναι ύποπτος συμμετοχής σε σύστημα υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών δημόσιων πόρων, μεταξύ 2004 και 2016.

“Είναι ένας άνθρωπος κουρασμένος. Τώρα είναι υπό νομική προστασία. Νομίζω ότι το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να καταθέσει», εκτίμησε, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Λουί Αλιό. Το ποινικό δικαστήριο του Παρισιού πρέπει να αποφανθεί για αυτό το σημείο στις 3 Ιουλίου, έπειτα από συμβουλές ιατρικών εμπειρογνωμόνων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί