• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Συναγερμός»! Προβλήματα με τα νερά του Ευφράτη προκαλεί η Τουρκία

«Συναγερμός»! Προβλήματα με τα νερά του Ευφράτη προκαλεί η Τουρκία

Κατά τη διάρκεια του Συριακού εμφυλίου πολέμου, η Τουρκία έχει παίξει διάφορους ρόλους ανάλογα με τις επιδιώξεις της στην περιοχή και κυρίως στη Βόρεια Συρία μέρος της οποίας έχει καταλάβει και ειδικότερα των περιοχών που κατοικούνται από κουρδικές πλειοψηφίες.

Έχει αναφερθεί και τον τελευταίο καιρό ότι η Τουρκία παρακρατεί τα νερά του Ευφράτη στα δικά της σύνορα με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη στάθμη του ποταμού και αν υπάρχει δυσκολίες στην εξεύρεση επαρκούς νερού για το πότισμα των χωραφιών κατά μήκος του Ευφράτη προκαλώντας προβλήματα στους τοπικούς πληθυσμούς τόσο των Αράβων όσο και των Κούρδων και εκβιάζοντάς τους εμμέσως.

Δημοσιεύματα ήθελαν ΗΠΑ και Τουρκία να έχουν έρθει σε διαμεσολάβηση για το ζήτημα με τους Τούρκους να πείθονται να επαναφέρουν στο κανονικό την κυκλοφορία του νερού και να μην παρακρατούν περισσότερο νερό.  Οι κουρδικές οργανώσεις της περιοχής αρνούνται το γεγονός αυτό και επιμένουν ότι η κατάσταση στο ποτάμι και τον μεγάλο ταμιευτήρα της Tabqa είναι ίδια και απαράλλακτη.

Το ζήτημα των υδάτων του Ευφράτη ήταν πιο σταθεροποιημένο πριν τον εμφύλιο πόλεμο με την Τουρκία να γεμίζει τα φράγματά της αλλά χωρίς να παρακωλύει περισσότερο τη ροή των υδάτων. Με την κατάσταση στη Συρία να έχει μετατραπεί σε παζλ για δυνατούς λύτες, οι Τούρκοι το χρησιμοποιούν ως ένα άτυπο μέσο εκβιασμού προς τους κουρδικούς και αραβικούς πληθυσμούς της Βόρειας Συρίας οι οποίοι δεν “προσκυνάνε” με την υποστήριξη βέβαια της Δαμασκού και της Ρωσίας ενώ υπάρχει και έντονη αμερικανική παρουσία στην περιοχή καθώς η ανατολική πλευράς του Ευφράτη έχει και τις περισσότερες πετρελαιοπηγές της χώρας.

 Τον τελευταίο χρόνο βέβαια η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί στη Συρία και υπάρχει μία σχετική ηρεμία αν και ο εμφύλιος δεν έχει τελειώσει από τη στιγμή που ισλαμιστές κατέχουν την περιοχή της Ιντλίμπ και η Τουρκία τμήματα της Βόρειας Συρίας τα οποία αστυνομεύει με τη χρήση των ανταρτών που έχουν μετατραπεί σε μισθοφόροι της στην περιοχή.