Το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο δεν αναγνωρίζει την νομιμότητα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Τρίπολης, ψήφισε σήμερα υπέρ της διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία, έπειτα από την συνομολόγηση συμφωνίας ανάμεσα στην Αγκυρα και την ΚΕΣ.
Το κοινοβούλιο ζήτησε επίσης την παραπομπή του επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φάγεζ αλ Σάρατζ για «εσχάτη προδοσία».
Το λιβυκό κοινοβούλιο εξελέγη το 2014 και υποστηρίζει τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που εξαπέλυσε τον Απρίλιο επίθεση κατά της ΚΕΣ.
Κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην Βεγγάζη, το κοινοβούλιο «ψήφισε ομοφώνως υπέρ της διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αμπντάλα Μπλέχεκ.
Ενέκρινε επίσης «την ακύρωση των μνημονίων ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας…ανάμεσα στην κυβέρνηση» του Φάγεζ αλ Σάρατζ και την Αγκυρα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
«Ο επικεφαλής της ΚΕΣ, οι υπουργοί του των Εξωτερικών και των Εσωτερικών … πρέπει να δικασθούν για εσχάτη προδοσία και για την επαναφορά της αποικιοκρατίας» στην Λιβύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο Αμπντάλα Μπλέχεκ δήλωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας του Σκιράτ (Μαρόκο, 2015), βάσει της οποίας σχηματίσθηκε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, και κάλεσε τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς «να αποσύρουν την αναγνώριση προς την ΚΕΣ».
Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή ο αριθμός των βουλευτών που ήσαν παρόντες στην σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ισχυρίσθηκαν ότι δεν υπήρξε απαρτία.
Το κοινοβούλιο της Λιβύης εμφανίζεται αποδυναμωμένο μετά την αποχώρηση περί τους σαράντα βουλευτών αντιπάλων του Χάφταρ που προσχώρησαν στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και ο Χαλίφα Χάφταρ διεκδικούν την εξουσία εδώ και χρόνια στην Λιβύη, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
(φωτο:screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα άσκησε ο Εισαγγελέας Οργανωμένου Εγκλήματος σε τρεις αγρότες
- Είναι τόσο απλά τα λόγια! Γιατί δεν τα ακούν αυτοί που πρέπει να τα ακούσουν;
- Φάμελλος από Θεσσαλονίκη: “Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Πολιτεία για να υπάρχει κοινωνικό κράτος”
- Μπλόκο Νίκαιας – Λάρισα: Αποχώρησαν οι αγρότες από τη σήραγγα των Τεμπών
- Ρωσική στήριξη στην Βενεζουέλα! Ανησυχία για τις κινήσεις των ΗΠΑ
- Γεωοικονομική «καταιγίδα» – Νέα τεράστια συμφωνία με «πινελιά» Πούτιν
- Χατζηδάκης: Στον σιδηρόδρομο επιχειρούμε να κάνουμε μια νέα αρχή, διορθώνοντας παθογένειες δεκαετιών
- Η Ιταλία θέλει να διατηρήσει τη στρατιωτική της παρουσία στον Λίβανο μετά την αποχώρηση των κυανοκράνων του ΟΗΕ
- Ανδρουλάκης: Δύσκολα τα πράγματα στην οικονομία μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης στο τέλος του 2026
- Τι ισχυρίζονται οι Τούρκοι για τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)









