• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κραυγές Ερντογάν για τον Καύκασο – Εικόνες πολέμου, πληροφορίες για Ρώσους στα σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ)

Κραυγές Ερντογάν για τον Καύκασο – Εικόνες πολέμου, πληροφορίες για Ρώσους στα σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ)

«Φουντώνει» το μέτωπο...

Όπως σας μεταδώσαμε νωρίτερα, η Τουρκία δείχνει να ετοιμάζεται να αναμειχθεί στον πόλεμο Αζέρων-Αρμένιων, στηρίζοντας τους πρώτους (λεπτομέρειες ΕΔΩ).

Οι μάχες, οι οποίες ξέσπασαν στις 12 Ιουλίου, είναι πλέον οι πιο θανατηφόρες μετά από τον «πόλεμο του Απριλίου» του 2016, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 και από τις δύο πλευρές.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Ο «πόλεμος του Απριλίου» έλαβε χώρα στην γραμμή σύγκρουσης μεταξύ της ελεγχόμενης από την Αρμενία de facto «δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» και του Αζερμπαϊτζάν.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι περιοχή στον Νότιο Καύκασο, που βρίσκεται μεταξύ των περιοχών του Κάτω Καραμπάχ και της Zangezur και καλύπτει τη νοτιοανατολική σειρά του Μικρότερου Καυκάσου.

Η περιοχή είναι αμφισβητούμενη, διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (έως τον Φεβρουάριο του 2017 γνωστή ως Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ), ένα de facto ανεξάρτητο κράτος με αρμενική πλειοψηφία.

Δείτε τον χάρτη:

Με πιο απλά λόγια, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχεται από τους Αρμένιους.

ΣΗΜΕΡΑ

Οι νέες εχθροπραξίες λαμβάνουν χώρα για πρώτη φορά, στα διεθνή σύνορα, μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν (επαρχία Tavush), όπου υπήρξαν περιστασιακές ανταλλαγές πυρών τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι γενική ανάφλεξη.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ, ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΡΜΕΝΙΑΣ-ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ!

Το Αζερμπαϊτζάν, ενδεχομένως με τουρκικό δάκτυλο, εκφράζει απογοήτευση για το γεγονός ότι μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση της σύγκρουσης σχετικά με την αποσπασμένη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και την επιστροφή επτά παρακείμενων εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Αρμενίων. Γνωστή στους Αρμένιους ως Αρτσάχ, η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ επιμένει στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Μετά τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ και ο Πρόεδρος Ερντογάν, παρασυρόμενος  από τον νέο-οθωμανικό αέρα που έχει πάρει η Τουρκία, δήλωσε:

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την αποστολή που κουβαλούσαν τόσους αιώνες οι πρόγονοί μας στον Καύκασο. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση των Αρμένιων στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν. Δεν είναι απλά μία παραβίαση των συνόρων αλλά μία συνειδητή απευθείας επίθεση κατά του Αζερμπαϊτζάν. Αδιαμφησβήτητα αυτό δείχνει πως η Αρμενία σπρώχνει πάνω από τις δυνάμεις της. Η Τουρκία δεν θα διστάσει να σταθεί μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, μία χώρα με την οποία έχει μακρά φιλία και αδερφικούς δεσμούς, απέναντι στην όποια επίθεση κατά των δικαιωμάτων του και των εδαφών του».

Με άλλα λόγια, από τα πλέον επίσημα χείλη, η Τουρκία ανακοινώνει πως ετοιμάζεται να επέμβει και στον Καύκασο, προκειμένου να εξαπλωθεί παντού το νέο-οθωμανικό όραμα.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει! Θα το δεχτεί και αυτό η Ρωσία, η οποία στηρίζει την Αρμενία, διατηρώντας στρατιωτική βάση στην περιοχή;

Πληροφορίες αναφέρουν πως ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα εντοπίστηκαν να πετούν κοντά στα σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας, την ώρα που μαχητικά Su-30SM της Αρμενίας πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες πάνω από τα σύνορα.

Εικόνες δείχνουν Αζέρους εθελοντές να σπεύδουν για πόλεμο.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •