• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ανησυχεί η Ρωσία με τον «παντουρκισμό» – Εκτός και αν… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανησυχεί η Ρωσία με τον «παντουρκισμό» – Εκτός και αν… (ΒΙΝΤΕΟ)

rwsia tourkia
Ο κίνδυνος ρώσο-τουρκικής σύγκρουσης και το σενάριο συνεννόησης

Το Κρεμλίνο ανησυχεί βαθιά για ενδεχόμενη εμπλοκή της Τουρκίας και στον Καύκασο, συγκεκριμένα στις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Από την Ρωσία καλούν τα δύο μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να προχωρήσουν σε εκεχειρία, ωστόσο η Τουρκία, όπως είδαμε χθες, έβαλε λάδι στην φωτιά (ΕΔΩ).

«Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουν για κατάπαυση του πυρός… Η Ρωσία είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής… Γνωρίζετε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει πραγματοποιήσει έντονες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του από το Μπακού και το Γερεβάν» δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος τύπου του Πεσκόφ.

Παράλληλα, τόσο ο Οργανισμός της Συνθήκης της Συλλογικής Ασφάλειας, μέλη του οποίου είναι η Ρωσία και η Αρμενία, όσο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καλούν σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα. Στην Μόσχα δείχνουν ενοχλημένοι, ενώ υπάρχουν φωνές εντός Ρωσίας που δεν αποκλείουν ρώσο-τουρκική σύγκρουση.

Εκτός και αν πια η Τουρκία προκαλεί παντού ελεγχόμενα προβλήματα, αποκομίζοντας κέρδη και η Ρωσία, έπειτα, διαμεσολαβεί και παρουσιάζεται ως ο ρυθμιστής της ειρήνης σε όλα τα μέτωπα.

Άλλωστε ο Πούτιν, απολαμβάνει το να τον καλούν όλοι οι ηγέτες και να ζητούν την διαμεσολάβηση της Μόσχας για κρίσιμα ζητήματα. Τελευταία κλήση που έλαβε ήταν από το Βερολίνο για το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

Σε κάθε περίπτωση, το «παιχνίδι» που παίζει η Τουρκία είναι εξαιρετικά επικίνδυνο…