Φρίκη στο Πακιστάν: Ο όχλος λίντσαρε και σκότωσε θρησκευτικό ηγέτη επειδή «βλασφήμησε»

Μέχρι θανάτου ξυλοκοπήθηκε ένας θρησκευτικός ηγέτης του Πακιστάν, επειδή φέρεται να έκανε βλάσφημα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης του κόμματος της αντιπολίτευσης. Το περιστατικό συνέβη στη βορειοδυτική επαρχία Khyber Pakhtunkhwa. Ο Nigar Alam, τοπικός μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης, κλήθηκε να εκφωνήσει ομιλία σε συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα Tehreek-e-Insaf (PTI) του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan στο χωριό Sawaldher της περιφέρειας Mardan. Ο Αλάμ σκοτώθηκε από το πλήθος αφού «έκανε κάποια βλάσφημα σχόλια […]

Μέχρι θανάτου ξυλοκοπήθηκε ένας θρησκευτικός ηγέτης του Πακιστάν, επειδή φέρεται να έκανε βλάσφημα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης του κόμματος της αντιπολίτευσης. Το περιστατικό συνέβη στη βορειοδυτική επαρχία Khyber Pakhtunkhwa.

Ο Nigar Alam, τοπικός μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης, κλήθηκε να εκφωνήσει ομιλία σε συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα Tehreek-e-Insaf (PTI) του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan στο χωριό Sawaldher της περιφέρειας Mardan.

Ο Αλάμ σκοτώθηκε από το πλήθος αφού «έκανε κάποια βλάσφημα σχόλια που εξόργισαν τον κόσμο», δήλωσε στο Al Jazeera τοπικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία κατάφερε αρχικά να φέρει τον Αλάμ σε ασφαλές μέρος σε ένα κοντινό κατάστημα, αλλά το πλήθος έσπασε την πόρτα, τον έσυρε με τη βία έξω και τον χτύπησε με μανία με χρήση γκλομπ. Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνει επί τόπου.

Κατά τη διάρκεια του φρικτού λιντσαρίσματος κυκλοφορεί, η αστυνομία προσπάθησε μάταια να σταματήσει το εξαγριωμένο πλήθος από το να χτυπήσει τον άνδρα.

Η σορός του Αλάμ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω διαδικασίες και διεξάγεται έρευνα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Έχουμε καταθέσει μια πρώτη αναφορά πληροφοριών όπου η ίδια η αστυνομία είναι ο καταγγέλλων, αλλά λόγω της ευαισθησίας του θέματος, το FIR είναι σφραγισμένο», πρόσθεσε.

Η βλασφημία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα στο Πακιστάν, όπου ακόμη και αναπόδεικτοι ισχυρισμοί μπορούν να ξεσηκώσουν τον όχλο και να οδηγήσουν σε αιματηρά επεισόδια.

Τον Φεβρουάριο, ένας εξαγριωμένος όχλος εισήλθε σε αστυνομικό τμήμα στην ανατολική πόλη Λαχόρη του Πακιστάν, άρπαξε από το κελί του έναν κατηγορούμενο για βλασφημία και τον σκότωσε.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ένας υπήκοος της Σρι Λάνκα, ο Priyantha Diyawadanage, ο οποίος εργαζόταν ως διευθυντής εργοστασίου στο Πακιστάν, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου και πυρπολήθηκε από ένα εξαγριωμένο πλήθος με την κατηγορία της βλασφημίας.

Ο τότε πρωθυπουργός Χαν είχε επικρίνει δημοσίως τη δολοφονία της Diyawadanage, χαρακτηρίζοντάς την «ημέρα ντροπής για το Πακιστάν». Μήνες αργότερα, έξι άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο για το ρόλο που έπαιξαν στη δολοφονία του.

Το ίδιο συνέβη και με τον Mashal Khan, έναν 23χρονο φοιτητή που λιντσαρίστηκε στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου του μετά από μια συζήτηση για τη θρησκεία.

Διεθνείς και πακιστανικές ομάδες για τα δικαιώματα λένε ότι οι κατηγορίες για βλασφημία έχουν συχνά χρησιμοποιηθεί για τον εκφοβισμό θρησκευτικών μειονοτήτων και την επίλυση προσωπικών λογαριασμών. Η κυβέρνηση του Πακιστάν δέχεται εδώ και καιρό πιέσεις να αλλάξει τους νόμους περί βλασφημίας, αλλά άλλες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα αντιστέκονται σθεναρά.

Σύμφωνα με το Κέντρο Κοινωνικής Δικαιοσύνης, μια ανεξάρτητη ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί για διάπραξη βλασφημίας από το 1987 και τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από όχλο μετά από ανάλογες κατηγορίες.

(με πληροφορίες από ethnos. gr / scr)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί