Η ΔΟΑΕ ενέκρινε χθες Τρίτη τα σχέδια αυτά, να απορριφθούν στον ωκεανό περίπου 1,33 εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού που είναι αποθηκευμένοι στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.
Έπειτα από εξέταση που διήρκεσε δύο χρόνια, ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ιαπωνίας συμφωνούν με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και πως θα έχουν «αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον».
Στη διάρκεια επίσκεψής του σήμερα στην Ιγουάκι, περίπου 60 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό, ο Γκρόσι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ανησυχίες.
«Όλα αυτά τα γραφήματα και τα περίπλοκα στατιστικά στοιχεία είναι ένα πράγμα, αλλά η πραγματικότητα, η πραγματικότητα των ανθρώπων, η πραγματικότητα της οικονομίας, η πραγματικότητα της κοινωνικής διάθεσης και των αντιλήψεων ενδέχεται να είναι διαφορετική», παραδέχθηκε ενώπιον των κατοίκων και τοπικών αξιωματούχων.
Το νερό από τη Φουκουσίμα έχει φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό. Πριν απορριφθούν στον Ειρηνικό, τα επεξεργασμένα ύδατα θα αραιώσουν ώστε τα επίπεδα του τριτίου σ’ αυτά να είναι πολύ κάτω από τα διεθνώς εγκεκριμένα.
Γειτονικές χώρες της Ιαπωνίας, όπως η Κίνα, αντιτίθενται στα σχέδια αυτά, όπως και κάποιοι κάτοικοι της Φουκουσίμα, κυρίως οι αλιείς που ανησυχούν ότι οι καταναλωτές δεν θα αγοράζουν τα προϊόντα τους.
Ο Τέτσου Νοζάκι, πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδικάτων αλιέων της Φουκουσίμα, δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει λανθασμένη αντίληψη για την άποψη της κοινωνίας, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με τα σχέδια αυτά.
«Εμείς, οι αλιείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιδρούμε με συναισθηματικό τρόπο και να σκληρύνουμε τη στάση μας», επεσήμανε ο Νοζάκι μιλώντας στον Γκρόσι.
Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ ανέφερε ότι ο ρόλος του οργανισμού δεν είναι να «συγκαλύπτει» κάτι «κακό». «Δεν πρόκειται για εξαίρεση, ένα περίεργο σχέδιο που καταρτίστηκε αποκλειστικά για να εφαρμοστεί εδώ», πρόσθεσε.
«Πρόκειται, όπως το πιστοποιεί ο ΔΟΑΕ, για μια γενικότερη πρακτική που είναι αποδεκτή και έχει δοκιμαστεί σε πολλές περιοχές, σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν έχει «μαγικό ραβδί» για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κατοίκων, αλλά υπογραμμίζοντας ότι ο οργανισμός θα δημιουργήσει μόνιμο γραφείο στην περιοχή για να εποπτεύει τη διαδικασία.
Ο Γκρόσι αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και στη συνέχεια γειτονικές χώρες της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους η Νότια Κορέα.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χωρίς ταξί θα μείνει η Αθήνα την Τετάρτη και Πέμπτη 5 – 6 Νοεμβρίου 2025
- Θα γίνουν υπόγειες δοκιμές πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ; Τι απάντησε ο Τραμπ
- Θεσσαλονίκη: Ξεκινά το “μάζεμα” της ελιάς από τα ελαιόδεντρα του Δήμου
- Στοιχεία – σοκ από τη Γαλλία: 107 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους το 2024, αύξηση 11%
- Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για σπουδαστές των σχολών της ΔΥΠΑ
- Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο
- Καφές από “χρυσάφι” στο Ντουμπάι: Με σχεδόν 1000 δολάρια το φλιτζάνι, είναι ο ακριβότερος καφές στον κόσμο
- Οδηγούσε μεθυσμένος με 156 χλμ στην Περιφερειακή Υμηττού – 58χρονος συνελήφθη μετά από καταδίωξη
- Συμμετοχή της 347 Μοίρας στην άσκηση «Ocean Sky 2025» – Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες
- Γάζα: Η Τουρκία θα φιλοξενήσει συνάντηση ΥΠΕΞ μουσουλμανικών χωρών
 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					









 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					