προειδοποίησαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Δανίας και της Ιταλίας, ζητώντας να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα.
«Δεν μπορούμε να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε να αναπαράγονται οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την ΕΕ, όπως τις γνωρίσαμε το 2015-16» εκτιμούν η Μέτε Φρεντέρικσεν και η Τζόρτζια Μελόνι σε κοινή επιστολή τους που φέρει ημερομηνία 18ης Μαρτίου και απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έφτασαν στην Ευρώπη κατά τη μεταναστευτική κρίση του 2015. Τότε, είχαν καταγραφεί 1,3 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο.
«Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε όχι μόνο ανθρωπιστική καταστροφή για τους ανθρώπους που πλήττονται ευθέως, αλλά θα υπήρχε και ο κίνδυνος να πληγεί η ασφάλεια και η συνοχή της Ένωσής μας», πρόσθεσαν.
Οι δύο πρωθυπουργοί κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 458 εκατομμυρίων ευρώ, εν μέρει για να φρενάρει τις μετακινήσεις πληθυσμού προς την ΕΕ. «Οφείλουμε να παράσχουμε αμέσως επαρκή στήριξη στους εταίρους μας και στις χώρες προέλευσης της Μέσης Ανατολής, επειδή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έπρεπε κατ’ αρχήν να λάβουν βοήθεια εκεί όπου βρίσκονται. Μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους, με αποτελεσματικότερο τρόπο, παρέχοντας τη στήριξή μας στις περιοχές προέλευσής τους», γράφουν.
Εάν οι μετακινήσεις πληθυσμού δεν γίνεται να σταματήσουν, θα πρέπει «να είμαστε προετοιμασμένοι», κάτι που σημαίνει «αυξημένους ελέγχους στα σύνορα», πρόσθεσαν.
Στις αρχές Μαρτίου, ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση του Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κύμα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo: eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ιταλός ΥΕΘΑ: «Δεν θα μπει κανείς στα στενά του Χορμούζ αν πρώτα δεν υπάρξει εκεχειρία»
- Αυτόκλητος… τροχονόμος! Αδέσποτος σκύλος μπλοκάρει οδηγό και γίνεται viral (Vid)
- Απίστευτος ο παραλληλισμός που έκανε ο Τραμπ μπροστά στην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας
- Ανοίγουν από αύριο το πρωί τα πρατήρια καυσίμων στη Λέσβο, μετά τη συνάντηση με Θεοδωρικάκο
- Ολυμπία Οδός: Σε λειτουργία η χιλιομετρική χρέωση και στον Κόμβο Αμαλιάδας στην Πατρών-Πύργου
- ΗΠΑ: Πατέρας αποκεφάλισε γλάρο για μια τηγανητή πατάτα και καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση
- Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως χτύπησαν το F-35
- Ισραήλ: Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει στις 20:30 ο Νετανιάχου
- Καθησυχάζει την κοινή γνώμη το Ισραήλ για την ιρανική επίθεση σε διυλιστήριο πετρελαίου
- Φόβοι για νέα μεταναστευτική κρίση στην ΕΕ – Ενίσχυση ελέγχων στα σύνορα ζητούν οι πρωθυπουργοί Δανίας και Ιταλίας









