Ευρωεκλογές 2024: Θα διεξαχθούν από 6 έως 9 Ιουνίου σε όλα τα κράτη-μέλη

Με πρώτους τους Ολλανδούς να προσέρχονται στις κάλπες, την Πέμπτη 6 Ιουνίου, ξεκινούν οι ευρωεκλογές του 2024, που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 9 Ιουνίου σε όλα κράτη μέλη της ΕΕ


για την εκλογή των 720 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα αντιπροσωπεύουν τα 733 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών για την επόμενη 5ετία.

Τη σκυτάλη, την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, παίρνει η Ιρλανδία, ενώ στη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία οι ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Ιουνίου. Στην Τσεχία οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ στην Ιταλία η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο και την Κυριακή.

Στις υπόλοιπες 20 χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή, 9 Ιουνίου (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία).

«Αξιοποίησε την ψήφο σου: Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες. Ως εκ τούτου, είναι το μόνο που λογοδοτεί άμεσα σε αυτούς, αλλά και αυτό που ελέγχει τα άλλα θεσμικά όργανα, ώστε να ενισχύεται η διαφανής και δημοκρατική λειτουργία της ΕΕ. Για λόγο αυτό, το ίδιο το ευρωπαϊκό όργανο έχει ξεκινήσει την επικοινωνιακή του εκστρατεία με το σύνθημα «Αξιοποίησε την ψήφο σου: Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα».

Διαθέτει μάλιστα ελεύθερα και ηλεκτρονικά υποστηρικτικό υλικό, μεταξύ άλλων και ένα 4λεπτο βίντεο και εννιά σύντομες εκδοχές του, προκειμένου οι Ευρωπαίοι πολίτες να το χρησιμοποιήσουν στα κοινωνικά τους δίκτυα και σε ηλεκτρονικές εφαρμογές, και να καλέσουν τους φίλους και ακολούθους συμπολίτες τους να προσέλθουν στις κάλπες στις χώρες τους. Στο βίντεο ηλικιωμένοι πολίτες από διάφορες χώρες της ΕΕ καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες για τη δημοκρατία, αφηγούμενοι τις ιστορίες τους για τη δημοκρατία στις νεότερες γενιές και τονίζοντας ότι κανένας δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο το δημοκρατικό αυτό δικαίωμα.

«Η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Η ψήφος σας θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα κρίνει σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. «Μην αφήσετε κάποιον άλλον να αποφασίσει για εσάς. Ψηφίστε στις 6-9 Ιουνίου 2024. Κάθε ψήφος μετράει».

«Η δημοκρατία αποτελεί συλλογικό μας καθήκον, όχι απέναντι σε μια συγκεκριμένη πολιτική ιδέα ή έναν συγκεκριμένο σκοπό, αλλά ένα καθήκον που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάουμε Ντάουχ, στη σχετική ενημέρωση. «Η ευρωπαϊκή δημοκρατία μας ενώνει περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε: πέρα από σύνορα, πέρα από πολιτικές ευαισθησίες και πέρα από γενιές. Σε εποχές πόλωσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, είναι εύκολο να το ξεχνά κανείς αυτό. Η εκστρατεία μας έχει ως στόχο να μας υπενθυμίσει όλα αυτά που μας ενώνουν».

«Αυτό ακριβώς αναδεικνύει και το κεντρικό βίντεο της εκστρατείας: ρίχνει φως στην ταραγμένη ιστορία πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έζησαν ένοπλες συγκρούσεις ή περιορισμούς στις ατομικές ελευθερίες, επισημαίνοντας πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία, αν δεν τη συντηρούμε ενεργά», όπως τονίστηκε.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημοκρατία μπορεί να φαίνεται προφανής για εμάς σήμερα. Αυτό όμως δεν συνέβαινε πάντοτε», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση για το βίντεο που κοινοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

«Σε μια εποχή όχι πολύ μακρινή, εκατομμύρια Ευρωπαίοι έζησαν καταστάσεις στις οποίες δεν μπορούσαν να ψηφίσουν ούτε καν να εκφραστούν ελεύθερα. Η ίδια τους η ζωή μπορεί να κινδύνευε, απλώς και μόνο επειδή ήταν διαφορετικοί, είχαν διαφορετικές απόψεις ή επιθυμούσαν μια διαφορετική ζωή», σημειώνεται.

«Η δημοκρατία είναι ένα πολύτιμο δώρο που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές. Την οραματίστηκαν και αγωνίστηκαν για την επίτευξή της. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να τη διατηρήσουμε, να την ενισχύσουμε και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ψήφος – διότι όσο περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν, τόσο ισχυρότερη γίνεται η δημοκρατία. Στις 6-9 Ιουνίου 2024: Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα», υπογραμμίζεται σχετικά.

Το 4λεπτο βίντεο και οι πιο σύντομες εκδοχές του είναι διαθέσιμές σε όλες τις γλώσσες (και στη νοηματική), και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://elections.europa.eu/video/el

Αποτελέσματα προηγούμενων ευρωεκλογών – ροή αποτελεσμάτων

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δημιουργήσει ειδικό διαδραστικό ιστότοπο στον οποίο θα δημοσιευτούν τα συνολικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ενώ στον ίδιο ιστότοπο περιέχονται στοιχεία, ανά χώρα, για τη σύνθεση όλων των απερχόμενων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων από το 1984 μέχρι σήμερα, στοιχεία ανά εθνικό κόμμα και πολιτική ομάδα από το 1979 και όλων των αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο από το 2009. Επιπλέον, χορηγείται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα σύγκρισης δεδομένων μεταξύ των διαφόρων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και της χρήσης ειδικών μέσων (widget) για τη δημοσίευση αποτελεσμάτων παλιότερων ευρωεκλογών σε προσωπικό ιστότοπο ή ακόμη και της δημοσίευσης της ροής των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών 2024 (https://results.elections.europa.eu/el).

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ στον ειδικό ιστότοπο στην κεντρική του σελίδα θα ενημερώνει διαρκώς, με κείμενα, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, γραφήματα και βίντεο, για τις εξελίξεις και την επικαιρότητα σχετικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές 2024, και θα εμπλουτίζει συνεχώς το περιεχόμενό του με χρηστικά ρεπορτάζ σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τη σημαντικότητα των ευρωεκλογών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί