Προκειμένου να προλάβουν την ανάληψη της αμερικανικής προεδρία από το Ντόναλντ Τραμπ, έξι ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ εξέδωσαν κοινή δήλωση υποστηρίζοντας το σχέδιο της Ουκρανίας να ενταχθεί στο μπλοκ και υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν τους όρους ειρήνης που πρόσφερε ο Ουκρανός ηγέτης, Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Ρωσία.
Η Μόσχα είχε προηγουμένως απορρίψει ως απαράδεκτη την επιμονή του Ζελένσκι για την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας του 1991, ενώ δεν συζητάει καν ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας υπέγραψαν δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ηγέτη στο Βερολίνο την Πέμπτη.
«Οι στόχοι μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης για την Ουκρανία και βιώσιμης ασφάλειας για την Ευρώπη είναι αχώριστοι. Η Ουκρανία πρέπει να επικρατήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το RT.
Οι χώρες δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τον τερματισμό της σύγκρουσης με «απόλυτο σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στηn Φόρμουλα Ειρήνης του Προέδρου Ζελένσκι, ως μια αξιόπιστη πορεία προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι υποστηρικτές του Κιέβου υποσχέθηκαν να «υποστηρίξουν την Ουκρανία στην αμετάκλητη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», καθώς και «την πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Σίμπιγκα ευχαρίστησε τα έξι έθνη και την ΕΕ για την «ειλικρινή συζήτηση και την ετοιμότητα να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα». Ζήτησε πρόσθετες κυρώσεις, με στόχο τον τομέα μετάλλων, την ναυτιλία και τις τράπεζες της Ρωσίας. Καμία διάθεση, με λίγα λόγια, για ουσιαστική προσπάθεια ειρήνευσης, σχολιάζουν αναλυτές
«Παρακολουθούμε στενά την αύξηση του εμπορίου με τις χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία», είπε ο Σίμπιγκα.
Η συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε εν μέσω αβεβαιότητας για το εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει την άνευ όρων στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της προηγούμενης κυβέρνησης προς το Κίεβο.
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα για τις ελληνικές σπουδές ανά τον κόσμο
- Γερμανία: Καμία πτήση από και προς το αεροδρόμιο Βερολίνου/Βρανδεμβούργου την Τετάρτη, λόγω απεργίας
- Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές
- Γενικό μπλακ άουτ στην Κούβα – Χωρίς ρεύμα 10 εκατομμύρια άνθρωποι
- Θετικά στον αφθώδη πυρετό δείγματα από μονάδα βοοδειδών στη Λέσβο
- Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατηγορούν το Πακιστάν για φονικό πλήγμα σε κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά
- Με καρκίνο του μαστού διαγνώστηκε η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Σούζι Γουάιλς
- Υπό αμφισβήτηση η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή;
- Στη Βρετανία αύριο ο Β. Ζελένσκι
- Οικ. Πατριαρχείο: Στο Φανάρι ο Υφυπουργός Eξωτερικών της Ελλάδος









