Ερευνα FDA: Αποτελεσματικό κατά 82% από την πρώτη δόση το εμβόλιο της Pfizer

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κατέληξε στο συμπέρασμα πως το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, αυτό της Pfizer, «πληροί τα κριτήρια επιτυχίας», όπως αυτά μελετώνται σε κλινική δοκιμή.

Η αναλυτική ανάλυση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου από τον FDA, υποδηλώνει πως δεν θα υπάρξει κάποιο εμπόδιο, ώστε ο οργανισμός να εγκρίνει την κατεπείγουσα αδειοδότηση που έχει αιτηθεί η Pfizer στις ΗΠΑ. Το εμβόλιο έχει ήδη πάρει έγκριση στη Βρετανία, όπου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σήμερα.


Σύμφωνα με την ανάλυση του FDA, το εμβόλιο φαίνεται να ανταποκρίνεται στα γνωστά οφέλη για τα οποία έχει δημιουργηθεί, δηλαδή την μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Covid-19, μετά το πέρας τουλάχιστον 7 ημερών από τη δεύτερη δόση.

Ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα είναι πως το εμβόλιο φαίνεται να έχει αποτελέσματα ακόμη και μετά την πρώτη δόση, στο μεσοδιάστημα μεταξύ αυτής και της δεύτερης δόσης που προβλέπεται για την πλήρη δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό.

82% αποτελεσματικό από την πρώτη δόση
Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι ως και 82% αποτελεσματικό έναντι της ασθένειας Covid, σε ποσοστό 82%, μετά την πρώτη δόση. Σε κάθε περίπτωση, ο FDA σημειώνει πως δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ώστε να καταλήξουν σε στέρεο συμπέρασμα αναφορικά με το παραπάνω.

Στο ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο και απασχολεί ιδιαίτερα ειδικούς και πολίτες, η έρευνα αναφέρει «πως δεν καταγράφτηκαν συγκεκριμένες ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια που θα προέβαλαν εμπόδια στην κατεπείγουσα αδειοδότηση». Συγκεκριμένα αναφέρεται πως διαπιστώθηκαν σπάνια σοβαρές παρενέργειες. Η καταγραφή τέτοιων περιστατικών είναι άλλωστε συνηθισμένη σε τέτοιες έρευνες.

Αναμένεται έγκριση του εμβολίου της Pfizer ακόμη και την Πέμπτη
«Αν η επιτροπή του FDA δώσει την έγκριση, ενδεχομένως και ως την Παρασκευή της επόμενης εβδομάδας (18-12) θα μπορούσαμε να δούμε εμβολιασμούς σε όλη τη χώρα», σημείωσε μέλος της επιτροπής του FDA στην εκπομπή «Weekend Today».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Operation Warp Speed, Μονσέφ Σλαουί, σημειώνει πως μετά την έγκριση του εμβολίου, στις 10 ή στις 11 Δεκεμβρίου, θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου τα εμβόλια να βρεθούν στα σημεία που έχουν οριστεί από τις Πολιτείες και, πιθανότατα, σε 36 ώρες από την έγκριση ενδέχεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

(iefimerida – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί