Έρχεται αλλαγή: Μια «Νέα Παγκόσμια Τάξη» εμφανίζεται — αλλά όχι όπως φανταζόταν ο Τζορτζ Μπους

Τι αναφέρει οικονομολόγος...

Οι ΗΠΑ και τα άλλα μέλη της G7 υστερούν οικονομικά από την Ρωσία, την Κίνα και την υπόλοιπη ομάδα των BRICS. Ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών Δρ. Richard Wolff, δήλωσε ότι η εποχή της παγκόσμιας κυριαρχίας της Ουάσιγκτον και του δολαρίου ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος της.

Η αμερικανική αυτοκρατορία είναι «καταδικασμένη» καθώς ο κόσμος μετατοπίζεται σε μια νέα πολυπολική οικονομική τάξη, λέει ένας οικονομολόγος.

Η άνοδος του ομίλου BRICS των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών – Βραζιλίας, Ινδίας, Κίνας, Ρωσίας και Νότιας Αφρικής – ξεπερνώντας την G7 σε όρους ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) έχει ανατρέψει τις ΗΠΑ ως την μοναδική οικονομική υπερδύναμη. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία αμφισβήτησε την φθίνουσα στρατιωτική ηγεμονία της Ουάσιγκτον στην Συρία και τώρα στην Ουκρανία. Αυτά τα γεγονότα κατέστρεψαν την πρόβλεψη  του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Η. Β. Μπους το 1991 – όταν ολοκληρώθηκε ο Ψυχρός Πόλεμος – για  μια «νέα παγκόσμια τάξη» με την χώρα του επικεφαλής!

Ο Δρ Richard Wolff είπε στο Sputnik ότι «η αλήθεια είναι πως το μονοπώλιο εξουσίας έχει τελειώσει».

Μετά από σχεδόν έναν αιώνα «κυριαρχίας», οι ΗΠΑ είναι τώρα «καταδικασμένες να ζήσουν αλλαγή» είπε ο ακαδημαϊκός.

«Σε σύγκριση με αυτό που συνέβαινε πριν από 50 χρόνια ή ακόμα και πριν από δέκα και 20 χρόνια, η σχετική πτώση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους είναι θεαματική», είπε ο Βολφ.

“Οι BRICS είναι πλέον η κυρίαρχη οικονομική μονάδα”, επεσήμανε ο ακαδημαϊκός. 

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-WHITE HOUSE

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί