Επίσημο “πράσινο φως” για τον ΕΠΑΝΕΞΟΠΛΙΣΜΟ της Γερμανίας! Έκτακτη ενίσχυση των Ε.Δ. ύψους 100δισ. ευρώ

Θα προλάβουν;

Εγκρίθηκε από τη γερμανική Βουλή η αναθεώρηση του γερμανικού συντάγματος, προκειμένου να επιτραπεί η χορήγηση 100 δισ. ευρώ για έκτακτη ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, παρά το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο» στο ύψος του επιτρεπόμενου δανεισμού.

Υπέρ της αναθεώρησης ψήφισε ο τρικομματικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων και Φιλελευθέρων, καθώς και η χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση.

«Βρισκόμαστε ενώπιον της ιστορικής μας ευθύνης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ πριν από την ψηφοφορία. Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς είχε ανακοινώσει το πακέτο έκτακτης χρηματοδότησης για τις ένοπλες δυνάμεις ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που είχε ξεκινήσει τρεις ημέρες νωρίτερα.

Με τη νέα τροποποίηση, το ταμείο των 100 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί με νέο δανεισμό, εξαιρείται από τον υπολογισμό του χρέους. Η συνταγματική αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί όταν η πλειοψηφία των δύο τρίτων, που επιτεύχθηκε στην ομοσπονδιακή Βουλή, επαναληφθεί και κατά την ψηφοφορία στην Ανω Βουλή.

Το μεγαλύτερο μέρος των 100 δισ. θα διατεθεί στην πολεμική αεροπορία για την προμήθεια αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-35, για την ανάπτυξη και αγορά του αεροσκάφους ECR Eurofighter και την προμήθεια αμερικανικών μεταγωγικών ελικοπτέρων τύπου Chinook.

(kathimerini,reuters – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί