Επικεφαλής ΔΝΤ: Αυτό ισχύει για το δολάριο – Παγκόσμια αγωνία για το μέλλον της οικονομίας

Σύμφωνα με την Georgieva, παρά το γεγονός ότι η χρήση του δολαρίου ΗΠΑ διεθνώς έχει μειωθεί σημαντικά, δεν υπάρχουν επί του παρόντος βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ποιός θα δώσει την «λύση»;;;

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το δολάριο ΗΠΑ χάνει σταδιακά την ιδιότητά του ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.

Ωστόσο, η Γκεοργκίεβα σημείωσε (ίσως και για να μην αναγκαστεί να παραδεχτεί την άνοδο άλλων ανταγωνιστικών νομισμάτων από την Ανατολή) ότι παρά την απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ, δεν υπάρχει ακόμα ρεαλιστική εναλλακτική λύση μεταξύ των παγκόσμιων νομισμάτων που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον. 

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Milken 2023 στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, η Georgieva δήλωσε:

“Υπήρξε μια σταδιακή απομάκρυνση από το δολάριο, το οποίο αντιπροσώπευε το 70 τοις εκατό των αποθεματικών. Τώρα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 60 τοις εκατό.”

Τόνισε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εμπιστοσύνη στο νόμισμα της όποιας χώρας είναι η δύναμη της οικονομίας της και το βάθος των κεφαλαιαγορών της. 

Η Georgieva έκανε νύξη και στα ψηφιακά νομίσματα χωρίς να αποκλείσει το οτιδήποτε:

«Και αν σκέφτεστε έναν εναλλακτικό κόσμο όπου θα μπορούσαμε να μεταφερθούμε σε ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας σε μαζική κλίμακα… δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα. “

Εξήγησε τέλος, με αφορμή την παρούσα κρίση, ότι η ταχεία μετάβαση από τα χαμηλά στα υψηλά επιτόκια είχε εκθέσει τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και ότι η υψηλή ευπάθεια του αμερικανικού τραπεζικού τομέα στην κρίση είχε εκπλήξει τους αναλυτές του ΔΝΤ.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί