Επεκτείνει διαρκώς τις συμμαχίες της η Κίνα – Διαλέγουν πλευρά σιγά σιγά όλες οι χώρες

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στα δύο μεγάλα στρατόπεδα. Από τη μία οι ΗΠΑ και η ΕΕ και από την άλλη Η Κίνα με τη Ρωσία, προσπαθούν να επεκτείνουν την επιρροή τους δημιουργώντας διαρκώς νέες συμμαχίες.

Μόλις την Τετάρτη Κίνα και Ισημερινός υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Τώρα σειρά έχει μια άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η Ονδούρα.

Συγκεκριμένα η Ονδούρα θα διεξαγάγει συνομιλίες με την Κίνα προκειμένου να συναφθεί διμερής συμφωνία για το εμπόριο, όπως ανήγγειλε ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας της κεντρικής Αμερικής χθες Παρασκευή, καθώς Τεγκουσιγκάλπα και Πεκίνο συνεχίζουν τα βήματα για την ενίσχυση των δεσμών τους μετά την διακοπή των σχέσεων με την Ταϊβάν και την επίσημη αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Εδουάρδο Ενρίκε Ρέινα είπε σε δημοσιογράφους πως οι συνομιλίες θα αρχίσουν «σύντομα» και σκοπός είναι να υπογραφτεί συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» με τον ασιατικό γίγαντα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Θα είναι καλή είδηση και [θα προσφέρει] ευκαιρία για να αποκτήσουν τα προϊόντα μας πρόσβαση στην αγορά της Κίνας», εξήγησε ο κ. Ρέινα.

Η Ονδούρα έχει βάλει τέλος στις σχέσεις της με την Ταϊβάν

Η Ονδούρα αποφάσισε στα τέλη Μαρτίου να βάλει τέλος στις σχέσεις της με την Ταϊβάν (που υποστηρίζεται ξεκάθαρα από τις ΗΠΑ), που κρατούσαν δεκαετίες, καθώς η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ο καφές θα είναι το πρώτο προϊόν που θα αρχίσει να εξάγεται στην κινεζική αγορά, ανέφερε ο κ. Ρέινα, προσθέτοντας πως οι δυο κυβερνήσεις συζητούν επίσης για προϊόντα όπως οι γαρίδες και τα καρπούζια.

Η Ονδούρα συγκαταλέγεται στα κράτη της κεντρικής Αμερικής με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες καφέ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, το Πεκίνο έχει εκφράσει επίσης ενδιαφέρον για το βοδινό κρέας και τις μπανάνες που παράγονται στη χώρα αυτή.

Τον Απρίλιο, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ονδούρας δήλωνε πως η Τεγκουσιγκάλπα θέλει να συνάψει συμφωνίες με την Κίνα προκειμένου να μειωθεί το βάρος του δημόσιου χρέους με την υποστήριξη χρηματοπιστωτικών οργανισμών του νέου της εταίρου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί