Στο περιθώριο οι ΗΠΑ: Κίνα και Ισημερινός υπογράφουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Το 99,6% των προϊόντων που παράγονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής θα διατίθεται πλέον αδασμολόγητο στην κινεζική αγορά

Οι κυβερνήσεις της Κίνας και του Ισημερινού υπέγραψαν χθες Τετάρτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα επιτρέψει το 99,6% των προϊόντων που παράγονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να διατίθεται αδασμολόγητο στην κινεζική αγορά, ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου Χούλιο Χοσέ Πράδο.

Η συμφωνία «ανοίγει την πόρτα στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου: 1,4 δισεκ. καταναλωτές», είπε στον Τύπο ο κ. Πράδο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μαζί με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γουεντάο μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας ανάμεσα στο Πεκίνο και στο Κίτο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο. Οι δυο χώρες ελπίζουν να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο, που έφθασε το 2022 τα 13,09 δισεκ. δολάρια, ποσό άνευ προηγουμένου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Ο υπουργός Πράδο τόνισε πως η κατάργηση των δασμών για προϊόντα που εξάγει παραδοσιακά ο Ισημερινός, όπως οι γαρίδες, οι μπανάνες, το κακάο και τα τριαντάφυλλα, θα διαρκέσει από πέντε ως δέκα χρόνια, όμως θα ισχύσει αμέσως για άλλα είδη.

Παρόμοιες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου έχουν υπογραφτεί ανάμεσα στην Κίνα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Περού, η Κόστα Ρίκα και η Χιλή.

Ο Ισημερινός ελπίζει ότι η συμφωνά θα ευνοήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Κάπου 1,2 εκατ. πολίτες της χώρας εργάζονται σε εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό και ο αριθμός τους θα μπορούσε να διπλασιαστεί την προσεχή δεκαετία, σύμφωνα με τον κ. Πράδο.

Για να προστατευτούν ορισμένοι παραγωγικοί τομείς του Ισημερινού, περίπου 800 κινεζικά προϊόντα –υφάσματα, υποδήματα, κεραμικά…– αποφασίστηκε να εξαιρεθούν από τη συμφωνία.

(με πληροφορίες από protothema. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί