Πρόκειται για την πρώτη δοκιμασία σε εθνικό επίπεδο για τον «αναρχοκαπιταλιστή» οικονομολόγο που κατήγαγε απρόσμενη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2023, θεωρούνται δημοψήφισμα για τον τρόπο που κυβερνά.
Η προεδρική παράταξη La Libertad Avanza («η ελευθερία προχωρά») ελπίζει να αυξήσει την ισχύ του στο Κογκρέσο, για να αυξήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην κυβέρνηση Μιλέι και να εξασφαλίσει την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα υποσχέθηκε μεγάλο πακέτο «διάσωσης» της οικονομίας της Αργεντινής αλλά απείλησε να υπαναχωρήσει αν ο ομόλογός του δεν πάει καλά στις εκλογές.
«Μην εγκαταλείπετε, διότι είμαστε στου δρόμου τα μισά», είπε ο κ. Μιλέι στην καταληκτική συγκέντρωση της προεκλογικής εκστρατείας την Πέμπτη στη Ροσάριο. «Είμαστε σε καλό δρόμο», επέμεινε.
Στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές διακυβεύονται οι μισές από τις έδρες της Βουλής (δηλαδή 127) και το ένα τρίτο αυτών της Γερουσίας (δηλαδή 24). Η περονιστική αντιπολίτευση καταλαμβάνει τις περισσότερες έδρες και στα δυο σώματα, αν και χωρίς πλειοψηφία. Η προεδρική παράταξη, συγκριτικά νέα στα πολιτικά πράγματα της Αργεντινής, έχει εκλέξει μόλις 37 βουλευτές και 6 γερουσιαστές.
Ο Άξελ Κισίλοφ, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης των περονιστών, κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες, κατήγγειλε την Πέμπτη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που αποπειράται ο πρόεδρος Μιλέι έχει κατ’ αυτόν κύρια χαρακτηριστικά «τη δολιότητα και την απανθρωπιά». «Απολαμβάνουν να βλέπουν κάθε θύμα των περικοπών» των δημοσίων δαπανών, πρόσθεσε.
Ειδικοί λένε πως αν εξασφαλίσει πάνω από 35% των ψήφων η έκβαση θα θεωρηθεί καλή για τον πρόεδρο και την παράταξή του καθώς θα επιτρέψει, μέσω συμμαχιών, να ελέγχει το ένα τρίτο των εδρών και άρα να εμποδίζει την αντιπολίτευση να ξεπερνά τα βέτο του σε νόμους που ο πρόεδρος λέει πως θα απειλούσαν τη δημοσιονομική ισορροπία.
Ο πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τις εκλογές θα ακολουθήσει ανασχηματισμός της κυβέρνησής του.
Στο στόχαστρό του ως το 2027: περαιτέρω δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται λίγο μετά τις 21:00 (τοπική ώρα· αύριο Δευτέρα μετά τις 02:00 ώρα Ελλάδας).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέα καθίζηση εδάφους στο Νισέμι της Σικελίας: Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση – Τι ζητά η αντιπολίτευση
- Σφοδρή κακοκαιρία στα Τζουμέρκα: Καταστράφηκε γήπεδο 5Χ5 – Νέες ζημιές από τις συνεχείς βροχοπτώσεις
- Γαλλία: Στο εδώλιο δύο streamer έπειτα από έναν θάνατο σε ζωντανή μετάδοση
- Πιερρακάκης για συνάντηση με Λαγκάρντ: Μία ισχυρότερη και πιο ανθεκτική ευρωζώνη στο επίκεντρο των προσπαθειών μας
- Κίνδυνος νέου shutdown στις ΗΠΑ – Δεν σταματούν τα προβλήματα
- Η Νότια Αφρική “ρίχνει άκυρο” στη «Μελάνια» – Γιατί αποσύρθηκε το ντοκιμαντέρ πριν καν προβληθεί
- Ντόναλντ Τραμπ: Η Χαμάς “φαίνεται ότι θα αφοπλιστεί”
- ΗΠΑ: Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το όνομα του επόμενου επικεφαλής της Fed
- Συνεχίζονται οι όχι και τόσο καλές ειδήσεις για τον Ζελένσκι! Τι δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου
- Ράγισαν καρδιές: Για τελευταία φορά στην Τούμπα τα 7 “αετόπουλα” – Δείτε βίντεο και εικόνες









