«Εκτόξευση» του γουάν! Ξεπέρασε το ευρώ στις συναλλαγές! Οικονομική παρακμή στην Ευρώπη

Ιστορικές εξελίξεις…

Τα χαμηλά επιτόκια έχουν πυροδοτήσει μια παγκόσμια βιασύνη για δάνεια από την Κίνα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Αυτή η ανάκαμψη στην κινεζική πιστωτική αγορά έκανε το γουάν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (renminbi) το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα στον κόσμο για την χρηματοδότηση του εμπορίου, μπροστά από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι παγκόσμιες εταιρείες πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ σε ομόλογα σε γουάν. Δανείζονται σε μεγάλο βαθμό από τους κινέζους δανειστές με χαμηλά επιτόκια σε μια εποχή που το κόστος χρήσης των δυτικών τραπεζών εκτινάσσεται στα ύψη, ανέφερε το Reuters .

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, διεθνείς εταιρείες και τράπεζες συγκεντρώνουν ποσά ρεκόρ μετρητών μέσω ομολόγων «panda» και «dim sum» σε κινεζικό γουάν.

«Ενώ η υποκείμενη τάση δεν είναι πειστική για τους Κινέζους επενδυτές που αναζητούν ανάπτυξη, η υποτίμηση του γιουάν και οι μειώσεις των επιτοκίων οδηγούν σε σημαντικά φθηνότερο κόστος δανεισμού», δήλωσε η Fiona Lim, ανώτερη στρατηγική FX στη Maybank.

Η άνοδος στην κινεζική πιστωτική αγορά έχει καταστήσει το γουάν το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα στον κόσμο για την χρηματοδότηση του εμπορίου, μπροστά από το ευρώ. Αυτό αντανακλά τις προσπάθειες στο Πεκίνο να αυξήσει το μερίδιο του γουάν στην παγκόσμια χρηματοδότηση, ερμηνεύει το Reuters . Σύμφωνα με την έκθεση, η Εθνική Τράπεζα του Καναδά συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο γουάν (138,6 εκατομμύρια δολάρια) τον Οκτώβριο πουλώντας ένα τριετές ομόλογο panda με κουπόνι 3,2%, ενώ τα εγχώρια επιτόκια ήταν στο 4,5%.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ενθάρρυνε τις τράπεζες να δανείζουν σε διεθνείς εταιρείες και επέτρεψε την ευρύτερη χρήση του γουάν εκτός της χώρας, ανέφερε η έκθεση. «Τα ομόλογα Panda προωθούν όλο και περισσότερο τον ρόλο του ρενμίνμπι ως χρηματοοικονομικού νομίσματος», ανέφερε η PBOC σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα.

Το κινεζικό γουάν σημείωσε κέρδη ρεκόρ τον Σεπτέμβριο. Το μερίδιό της στις διεθνείς συναλλαγές πληρωμών αυξήθηκε από 3,9% στην αρχή του έτους σε 5,8%, ξεπερνώντας το ευρώ για πρώτη φορά, σύμφωνα με στοιχεία της SWIFT. Το αυξανόμενο μερίδιο του γουάν στις διασυνοριακές συναλλαγές αντανακλά την τρέχουσα απομάκρυνση της Κίνας από το δολάριο ΗΠΑ και τις προσπάθειες στο Πεκίνο να προωθήσει την παγκόσμια χρήση του δικού του νομίσματος.

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί