Εκπληκτική ανακάλυψη: Απομεινάρια μελισσοκομίας των Μάγια βρέθηκαν στο Μεξικό

Η μελισσοκομία είναι μια βαθιά ριζωμένη πρακτική στην καθημερινή ζωή του πληθυσμού των Μάγια της χερσονήσου Γιουκατάν από την προ-ισπανική εποχή, όπως αποδεικνύεται από διάφορους κώδικες,

όπως ο Μαδρίτης ή ο Τρο-Κορτεσιανός, καθώς και ορισμένα χρονικά των Ινδιών, που αναφέρουν ότι οι αρχαίοι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν το μέλι τόσο ως τροφή, ως αντικείμενο ανταλλαγής, όσο και σε τελετές.

Στο πλαίσιο των εργασιών αρχαιολογικής διάσωσης στο Τμήμα 6 του Τρένου των Μάγια, το οποίο εκτείνεται από το Tulum έως το Chetumal, μια ομάδα ειδικών από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH), υπό τον συντονισμό της αρχαιολόγου Raquel Liliana Hernández Estrada, εντόπισε κάποια συγκεκριμένα απομεινάρια.

Αυτά τα αρχαιολογικά υλικά συνδέονται κυρίως με το βόρειο τμήμα της πολιτείας, σύμφωνα με διάφορες μελέτες που διεξήχθησαν από αρχαιολόγους της INAH όπως ο Luis Alberto Martos López, ο Manuel Eduardo Pérez Rivas και η María Flores Hernández. Ωστόσο, αυτή η ανακάλυψη, σύμφωνα με τον ερευνητή Hernández Estrada, υποστηρίζει τις παρατηρήσεις χρονικογράφων όπως ο Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés, ο οποίος τεκμηρίωσε την παρουσία μελισσοκομίας στις περιοχές που σήμερα αποτελούν το νότο του Quintana Roo, υποδηλώνοντας ότι αυτή η πρακτική των Μάγια επεκτάθηκε σε αυτήν την περιοχή.


Ο Carlos Fidel Martínez Sánchez, ένας άλλος αρχαιολόγος της ομάδας, εξήγησε ότι τα ευρήματα που βρέθηκαν, κοινώς γνωστά ως panuchos, είναι στρογγυλά και κατασκευάστηκαν από ασβεστόλιθο, διαστάσεων μεταξύ 20 και 25 εκατοστών, και πιστεύεται ότι χρονολογούνται από την Μετακλασική περίοδο (950-1539 μ.Χ. ). Από τα τρία ευρήματα που ανακτήθηκαν μόνο το ένα είναι σε καλή κατάσταση, ενώ τα άλλα δύο παρουσιάζουν υψηλό βαθμό διάβρωσης.

Εκτός από τα συγκεκριμένα ευρήματα, στην τοποθεσία βρέθηκαν και άλλα χρηστικά αρχαιολογικά υλικά, όπως κεραμικά, λιθικά και τεχνουργήματα από πυριτόλιθο, μεταξύ των οποίων ένα μπολ διακοσμημένο σε κόκκινους και πορτοκαλί τόνους, ένα ασβεστολιθικό χέρι μήκους 40 εκατοστών, ένα 50 εκατοστά -ξεχωρίζουν το μακρύ μέτατο, ένα τσεκούρι, ένα κρουστό και μια χάντρα σε σχήμα αστεριού.

Μέχρι σήμερα έχουν καταμετρηθεί 261 μνημεία που αντιστοιχούν σε υπολείμματα οικιστικών περιοχών, κυρίως κοντά στις τοποθεσίες Sabanitas και Estación, τα οποία αναλύονται στα εργαστήρια.

Στο Sabanitas, τα καταγεγραμμένα μνημεία περιλαμβάνουν θεμέλια και μερικές μικρές βάσεις, ενώ στην περιοχή Estación βρέθηκαν επίσης θεμέλια και μικρότερες βάσεις, φθαρμένες από ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του INAH, συνεχίζει την έρευνα και τη διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς στο πλαίσιο του προγράμματος Maya Train, με επικεφαλής τον επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας διάσωσης, Manuel Eduardo Pérez Rivas.

Η μελισσοκομία μεταξύ των σύγχρονων Μάγια του Γιουκατάν, στο Μεξικό, αντανακλά ένα περίπλοκο δίκτυο συμβιωτικών σχέσεων μεταξύ των μελισσών, των ανθοφόρων φυτών, των ανθρώπων και του διαχειριζόμενου τοπίου, το οποίο περιλαμβάνει τόσο οικισμούς ( kaaj, [kah] ) όσο και τις αγροτικές εκτάσεις που τους περιβάλλουν ( k’ax ).

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί