Πέντε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, μπορεί να ανοίξουν γύρω στα μέσα Ιουνίου τα μεταξύ τους σύνορα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα εκπρόσωποί τους, μετά από δύο τηλεδιασκέψεις.
Η Γερμανία έχει σχετικά χαμηλό αριθμό θυμάτων από την πανδημία της Covid-19 ενώ οι τέσσερις άλλες χώρες της ομάδας αυτής είναι μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην κρίση. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μίνι Σένγκεν, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν χωρίς να περνούν από ελέγχους στα σύνορα, χωρίς εξετάσεις ή καραντίνα, μέχρι τα μέσα Ιουνίου», είπε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της Αυστρίας και της Σλοβακίας.
Η Αυστρία και η Γερμανία είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα ανοίξουν τα σύνορά τους στις 15 Ιουνίου. «Αν το κάνουν… θα ήταν ευχάριστο να ανοίξουμε τα σύνορα με τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και, ελπίζουμε, με τη Σλοβακία επίσης, στις 15 Ιουνίου», είπε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις.
Η δήλωση αυτή έγινε μετά την τηλεδιάσκεψη του Μπάμπις με τους ομολόγους του της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας και με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ της Γερμανίας.
Να σημειωθεί πάντως ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, ο Γιοάχιμ Χέρμαν, είπε νωρίτερα ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της επιδημίας τις επόμενες ημέρες.
Και οι πέντε χώρες πρόσφατα χαλάρωσαν τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει για να ανακόψουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
Ο Πέτριτσεκ είπε επίσης ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αποκαλύπτοντας ότι η Σλοβακία, η χώρα που μετρά τους λιγότερους θανάτους μεταξύ των πέντε, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, εμφανίζεται επιφυλακτική σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ενταχθεί και η Πολωνία σε αυτήν την ομάδα των πέντε χωρών που σκοπεύουν να ανοίξουν τα μεταξύ τους σύνορα κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. «Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας λέει ότι η κατάσταση στη χώρα του δεν το επιτρέπει προς το παρόν», παρατήρησε ο Μπάμπις.
amna / photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Eυλογιά των αιγοπροβάτων: Παρατείνονται έως τις 15/4 τα προληπτικά μέτρα στην Κρήτη
- Η Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες για να σταματήσει η κλιμάκωση του πολέμου με το Ιράν
- Πιάστηκε συμμορία που έκλεβε από καταστήματα ηλεκτρονικών – Πώς δρούσε
- ΗΠΑ/Ιαπωνία – Κίνα: Ένα καθόλου ευχάριστο σενάριο
- Τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες της Γης από την αποστολή Artemis II δημοσίευσε η NASA
- Βουλή: Την Πέμπτη του Πάσχα η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το κράτος δικαίου
- Μέση Ανατολή: Σε αδιέξοδο κατέληξε η μεσολάβηση του Πακιστάν και άλλων χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 7 του Τραμ
- Γ. Παναγόπουλος: Παρείχα κάθε στοιχείο – Ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου
- Οδηγίες για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο Πασχαλινό Τραπέζι – Δείτε αναλυτικά









