• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δεν θέλουν κανέναν ψηλά – Το χθεσινό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία

Δεν θέλουν κανέναν ψηλά – Το χθεσινό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία

erdogan_libyh
Θα συμμαζευτεί η Άγκυρα;

«Η Τουρκία πρέπει να χαλιναγωγήσει του Σύρους αντάρτες τους οποίους στηρίζει στη βόρεια Συρία και οι οποίοι ενδέχεται να προέβησαν σε απαγωγές, βασανιστήρια ή να λεηλάτησαν ιδιοκτησίες πολιτών».

Αυτό αναφέρουν οι ειδικοί ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου.

Βλέπουμε πως ο Ο.Η.Ε., βλέποντας την Τουρκία να διακινδυνεύει με την πολιτική της, σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, αρχίζει τις παρατηρήσεις στην Άγκυρα, στέλνοντας μήνυμα πως πρέπει να συμμαζευτεί.

Η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία τόνισε επίσης ότι η μεταφορά Σύρων πολιτών, κρατούμενων του Συριακού Εθνικού Στρατού, σε τουρκικό έδαφος προκειμένου να δικαστούν μπορεί να ισοδυναμεί με το έγκλημα πολέμου της έκνομης εκτόπισης.

Στην έκθεσή της που καλύπτει το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Επιτροπή αυτή αναφέρει ότι οι δολοφονίες και οι βιασμοί πολιτών, από όλες τις πλευρές, καταγράφουν αύξηση σε αυτή την σύρραξη που ξεκίνησε το 2011. «Στο Αφρίν, το Ρας αλ Αΐν και τις γύρω περιοχές, ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Συριακός Εθνικός Στρατός ενδέχεται να διέπραξε τα εγκλήματα πολέμου της αρπαγής ομήρων, βάναυσης μεταχείρισης, βασανιστηρίων και βιασμών», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πάουλο Πινιέιρο. «Η Τουρκία θα πρέπει να δράσει για να αποτρέψει αυτές τις καταχρήσεις και να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό της», πρόσθεσε.

Η Τουρκία κατέλαβε την μεθοριακή πόλη Ρας αλ Αΐν πέρσι, σε μια επιχείρηση που είχε ως στόχο να απωθήσει από την περιοχή τους Συροκούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

Η Άγκυρα ασκεί μεγάλη επιρροή στους ισλαμιστές της Συρίας, αφού χρηματοδότησε, εκπαίδευσε και επέτρεψε στους αντάρτες να μπουν στην Συρία από το έδαφός της, εξήγησε ο Χάνι Μεγκάλι, ένα μέλος της Επιτροπής. «Μολονότι δεν μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία ηγείται (των ανταρτών) και τους δίνει εντολές και τους ελέγχει, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερο την επιρροή της για να τους επαναφέρει στην τάξη και σίγουρα να τους πιέσει για να σταματήσουν τις παραβιάσεις που διαπράττονται, αλλά και να τους ερευνήσει», είπε.

Θα συμμαζευτεί η Τουρκία;