Χαμός σε Πορτογαλία και Γαλλία! Ραγδαία άνοδος της Εθνικής Δεξιάς! Τι ισχύει για την Ελλάδα

Προ πολιτικών αλλαγών η Ευρώπη;

Αναταράξεις προκαλεί η άνοδος της Εθνικής Δεξιάς στην Ευρώπη όπως δείχνουν τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία αλλά και η τελευταία δημοσκόπηση στην Γαλλία.

Στην Πορτογαλία με ασθενές προβάδισμα και χωρίς να επιτύχει την αυτοδυναμία επικράτησε ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας.

Το σχήμα του οποίου ηγήθηκε ο Λουίς Μοντενέγκρο (Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και δύο μικρότερα συντηρητικά) συγκέντρωσε το 29,5% (79 έδρες) ενώ οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Νούνο Σάντος, παρά το γεγονός ότι το κόμμα κατέβηκε στις εκλογές υπό την σκιά σκανδάλου διαφθοράς της κυβέρνησης Κόστα έφτασε στο 28,7% (77 έδρες).

Ο μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς ήταν το ακροδεξιό μόρφωμα του Chega (σημαίνει “φτάνει” στα ελληνικά) το οποίο εκτοξεύτηκε στο 18%.

Η διεθνιστική κεντροδεξιά ισχυρίζεται πως δεν επιθυμεί να συμμαχήσει μαζί του έτσι ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το Chega που ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια από τον πρώην σχολιαστή ποδοσφαιρικών αγώνων, Αντρέ Βεντούρα, συγκέντρωσε ποσοστό 18% εκλέγοντας 48 βουλευτές υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά του!

Από την άλλη, στην Γαλλία λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, η «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν ανοίγει την διαφορά έναντι του κόμματος «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν και των συμμάχων του!

Μπορεί η Μαρίν Λεπέν να εξακολουθεί να είναι το κεντρικό πρόσωπο της γαλλικής ακροδεξιάς, ωστόσο, ο χαρισματικός πρόεδρος του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού (RN), φαίνεται ότι της κλέβει όλο και περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας.

Η «Εθνική Συσπείρωση» υπό τον Ζορντάν Μπαρντελά λαμβάνει ποσοστό 31% στην πρόθεση ψήφου μεταξύ εκείνων που δηλώνουν σίγουροι ότι θα πάνε στις κάλπες, δηλαδή 13 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από την «Αναγέννηση» του Μακρόν.

Ο προεδρικός συνασπισμός πέφτει κάτω από το 20%, στο 18% και προηγείται με λιγότερο από 7% των Σοσιαλιστών του Ραφαέλ Γκλυκσμάν (11,5%).

Βάσει της πρόσφατης δημοσκόπησης, ο Μπαρντελά θα μπορούσε να οδηγήσει την γαλλική Εθνική Δεξιά στην μεγαλύτερη νίκη της μέχρι τώρα. Το κόμμα του αναμένεται μάλιστα, να συγκεντρώσει σχεδόν το 30% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Μένει να φανεί τι ακριβώς θα συμβεί και πού θα οδηγηθούν τα πράγματα στην Ευρώπη!

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία ανησυχία, καθώς τα λεγόμενα μικρά δεξιά κόμματα εντός και εκτός Βουλής δεν συμμερίζονται τις δυναμικές αντιδράσεις εθνικοδεξιών πολιτικών άλλων χωρών! Αντιθέτως αναλώνονται σε διαμάχες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η μοναδική «ουσιαστική» φαινομενικά «δεξιά» φωνή να είναι αυτή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κρατά όσες δεξιούς ψήφους μπορεί στην ΝΔ! Κερδίζει δε όλο και περισσότερο έδαφος η άποψη πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει παρουσία σοβαρής Εθνικής Δεξιάς, καθώς οι πάντες αριστερίζουν, με τον Μητσοτάκη να συνιστά κυρίαρχο της ελλαδικής πολιτικής σκηνής, χωρίς δεξιά αντιπολίτευση να βάζει «φρένο» στην διεθνιστική πορεία της χώρας!

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί