Όπως αναφέρει το Bloomber το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι αυτή την εβδομάδα στην Ταϊβάν, το πρώτο από υψηλό αξιωματούχο της Βουλής των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια, αποτέλεσε μια σταθερή δοκιμασία για τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Πριν από την επίσκεψή της, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα «καεί», ενώ εθνικιστές Κινέζοι σχολιαστές πρότειναν ότι η στάση της θα «άναβε το πυριτιδαποθήκη». Η Κίνα ανακοίνωσε γρήγορα σχέδια για δοκιμές πυραύλων, καθώς και στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκινούν σήμερα, οι οποίες δείχνουν την ικανότητα να περιβάλλει το κύριο νησί της Ταϊβάν.
Επίσης, διέκοψε το εμπόριο σε ορισμένες περιοχές με το νησί, το οποίο το Πεκίνο διεκδικεί αλλά δεν έχει ελέγξει ποτέ.
Ωστόσο, η αποτυχία να αποτρέψει την Πελόζι από την επίσκεψη στην ΤαϊβάνΚΝ απογοήτευσε τους πιο σκληροπυρηνικούς Κινέζους.
Ενώ το Πεκίνο βρίσκεται σαφώς σε ισχυρότερη θέση από την τελευταία μεγάλη κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 1990, απέχει επίσης πολύ από το να μπορεί να στριμώξει τις ΗΠΑ καθώς ο Σι και άλλοι αξιωματούχοι ανησυχούν πολύ περισσότερο για τη διατήρηση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία και την εξάλειψη των κινδύνων για την κυριαρχία τους.
Η ηγεσία θέλει να φαίνεται σκληρή, αλλά δεν θέλει να κάνει βήματα που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια σύγκρουση όπου υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα. Θα έχει κατά νου ότι ενώ οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο ποτέ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, η Ταϊβάν θα μπορούσε να είναι άλλο θέμα.
(Bloomberg,newsit – scr)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μυστήριο με νεκρό άνδρα στην Παλλήνη – Είχε τάιραπ γύρω από τον λαιμό του
- Η CIA διεξήγαγε “επιχείρηση αντιπερισπασμού” στο Ιράν ενώ αναζητούσε τους αγνοούμενους πιλότους
- Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι έστειλε όπλα στους διαδηλωτές στο Ιράν
- Ο τολμηρός παπαγάλος που… «καταδύθηκε» στο διαδίκτυο – Δείτε τον σε μίνι υποβρύχιο (Vid)
- Αυξήθηκε 8,1% η επιβατική κίνηση το α’ τρίμηνο στο «Ελ. Βενιζέλος»
- Διεύρυνση κάλυψης λειτουργικών δαπανών κατά της ευλογιάς και του αφθώδους πυρετού σε όλη τη χώρα
- Δήμος Αθηναίων: Διανομή πασχαλινών ειδών σε παιδιά ευάλωτων οικογενειών
- Δεν τελειώνει το «σόου» – Νέα τοποθέτηση Τραμπ και όλοι περιμένουν μάταια κάτι «ευχάριστο»
- “Χαίρομαι που είμαι ξανά σπίτι”: Η δημοσιογράφος Σ. Γκάρθι επέστρεψε στη θέση της μετά την απαγωγή της μητέρας της
- Χαμός με το Fuel Pass: 30 αιτήσεις το δευτερόλεπτο! «Έπεσε» η πλατφόρμα









